تاثیر تغییر اقلیم بر امنیت دریایی و سنجش میزان اثرپذیری سواحل مکران
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: نخستین کنفرانس بین المللی اقتصاد دریا پایه
- کد COI اختصاصی: CBME01_118
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 154
نویسندگان
استادیار دانشکده ناوبری و فرماندهی کشتی دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره) نوشهر
استادیار دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرس
مدیر تحقیق و توسعه معاونت طرح و برنامه و بودجه نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران
چکیده
برابر مطالعات چند سال اخیر، پیوندهای مستقیم و غیر مستقیمی میان تغییر اقلیم و مهاجرت و همچنین مهاجرت و امنیت دریایی به دست آمده است و این مطالعات به سواحل مکران به عنوان یکی از مهم ترین مناطق ایران قابل تعمیم دادن است. در این رابطه، گسترش یک شکل از جرایم دریایی (به عنوان مثال ماهیگیری غیرقانونی) می تواند به ظهور و یا تشدید صورت دیگری از آن (دزدی دریایی) کمک کند. در نهایت وقوع جرایم دریایی می تواند به نوبه خود با تشدید مشکلاتی مانند کمبود منابع، فقر و نارضایتی بر سیستم های طبیعی و انسانی تاثیر منفی بگذارد. تغییرات اقلیم می تواند تشدید کننده مشکلات ساختاری باشد و جرایم دریایی را تغذیه کند که به نوبه خود می تواند بر امنیت اقتصادی و اجتماعی تاثیر بگذارد. بررسی محرک ها و فشارهای تغییر اقلیم، به ویژه گرم شدن، لایه بندی، اسیدی شدن، اکسیژن زدایی، افزایش سطح دریا، رویدادهای شدید پیوندهای متقابلی را نشان می دهند که منجر به برهم کنش تشدید شده و متضاد می شود. از تعداد روزافزون روزهای گرمای شدید گرفته تا الگوهای بارندگی نامنظم تر، طوفان های شدیدتر استوایی، ذوب شدن یخچال های طبیعی و یخ های قطبی که منجر به افزایش سطح دریا شده است، همه نشانه های تغییر اقلیم است که روزانه با آن مواجه هستیم و سواحل مکران را تحت تاثیر قرار می دهد. روند افزایشی طوفان های قدرتمند در اقیانوس هند که سواحل مکران نیز از آن ها تاثیر می پذیرد، پیامد مستقیم افزایش دمای سطح دریا است که شرایط مساعدی را برای تشدید سریع طوفان های سیکلونی فراهم می کند. ذکر این نکته ضروری است که افزایش سطح دریاها که به دنبال ذوب شدن یخ های قطبی رخ داده است عملا غیرقابل برگشت است. افزایش سطح دریاها در هر مقیاسی، همراه با افزایش احتمال رخدادهای شدید، مانند جزر و مد و طوفان، تهدیدی مستقیم برای زیرساخت های شهری و جمعیت ساکن در ساحل ها است. از طرفی خطوط ساحلی، مرزهای دریایی را مشخص می کنند. ازآنجایی که اقیانوس هند نرخ بسیار سریع تری از افزایش تراز آب دریاها را نسبت به میانگین جهانی تجربه می کند، تغییر خطوط ساحلی به دلیل افزایش تراز آب دریاها منجر به تغییر قلمروهای دریایی کشور در سواحل مکران و چالش های حقوقی احتمالی خواهد شد. یکی دیگر از مباحث بررسی شده در این تحقیق، کاهش میزان اکسیژن است. مناطق گرمسیری از جمله سواحل مکران در معرض شرایط کم اکسیژنی هستند که این امر مخاطرات جدی را به همراه خواهد داشت. ذکر این موضوع ضروری است که در دهه های اخیر، دانشمندان تغییرات فیزیولوژیکی، رفتاری و توزیعی زیادی را در جمعیت ماهیان به عنوان پاسخی به افزایش دما ثبت کرده اند که این امر با مشاهدات میدانی به عمل آمده در سواحل مکران هم خوانی دارد.کلیدواژه ها
تغییر اقلیم، امنیت دریایی، سواحل مکران، افزایش گرمای جهانی، گازهای گلخانه ایمقالات مرتبط جدید
- تاثیر رهبری تحول افرین بر عملکرد سازمانی با نقش میانجی فرهنگ سازمانی
- کاربرد اسپکتروفوتومتر و بینایی ماشین در بهبود کیفیت و کنترل فرآیند صنعت چاپ
- روش های یادگیری مبتنی بر پروژه و ارتقاء مهارت های کلیدی
- دستاوردهای سازمان های صنفی در صنعت ساخت کشور ایران
- بررسی تاثیر استفاده از تکنولوژی رسانه های اجتماعی در موفقیت پروژه و رابطه آن با ارتباطات پروژه و جهت گیری فناوری(مطالعه موردی شرکت ملی حفاری ایران)
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.