تعیین میزان آلودگی گوسفندان کشتار شده شهرستان باوی- خوزستان به انگل های کبدی و ریوی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه تخصصی بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ZOON-3-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 173
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

موسی عتابی

امیر شاکریان

منوچهر مومنی شهرکی

چکیده

این مطالعه با هدف تعیین میزان آلودگی انگلی کبد و ریه گوسفندان کشتارشده در کشتارگاه شهرستان باوی و ارزیابی زنده ماندن پروتواسکولکس های موجود در کیست ها انجام شد.در مجموع ۱۳۵۷۸ راس گوسفندان کشتارشده، در پاییز ۱۴۰۱ در شهرستان باوی در ماه های مهر، آبان و آذر از کبد و ریه  گوسفندان کشتار شده جمع آوری و نمونه گیری شد. بررسی مستقیم و ماکروسکوپی انجام شد. پس از بررسی زیر میکروسکوپ و رنگ آمیزی با رنگ ائوزین یک درصد که پروتواسکولکس های بارور با عدم پذیرش رنگ از موارد نابارور متمایز گردید. بالاترین و کمترین میزان آلودگی انگلی در گوسفندان کشتارگاه شهرستان باوی به ترتیب مربوط به آذر ماه ۲۲/۶۸ درصد و در مهرماه ۲۲/۶۳ درصد بودند. بالاترین و کمترین درصد کیست های بارور به ترتیب در مهرماه ۱۲/۷۰درصد و در آذر ماه ۰۱/۷۰ درصد بودند. نتایج کلی نیز نشان داد ۲۲/۶۶ درصد آلودگی انگلی در گوسفندان ذبح شده وجود داشت که ۰۶/۷۰ درصد کیست ها بارور بودند. آلودگی فاسیولا در کبد گوسفندان ۸/۰ درصد و در ریه گوسفندان ۶ /۰ درصد بودند (۰۵/۰< p). آلودگی  به انگل دیکروسلیوم در کبد گوسفندان ۰۳/۰ درصد و در ریه÷ی گوسفندان هیچ گونه آلودگی به انگل دیکروسلیوم وجود نداشت (۰۵/۰< p). آلودگی  کیست هیداتید در کبد گوسفندان ۹/۲ درصد و در ریه  گوسفندان ۸/ ۰درصد بودند (۰۱/۰> p). آلودگی سیستی سرکوس  در کبد گوسفندان ۱/۰ درصد و در ریه گوسفندان ۱/۰ درصد بودند. اختلاف آماری معنی داری بین میزان آلودگی سیستی سرکوس در کبد و ریه بود.احداث کشتارگاه های مجهز و بهداشتی، بازرسی دقیق و اصولی لاشه در کشتارگاه ها از عوامل موثر جهت کاهش میزان خسارات وارده ناشی از آلودگی های انگلی می باشد.

کلیدواژه ها

Sheep, Liver, Lung, Protoscolex, Bavie city, گوسفندان, کبد, ریه, پروتواسکولکس, شهرستان باوی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.