بررسی وجود آلودگی شیرهای خام به باکتری اشریشیاکلی و اشریشیاکلی۱۵۷ O در شهرستان رامهرمز-خوزستان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه تخصصی بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ZOON-3-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 162
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی مرسلی

امیر شاکریان

چکیده

این مطالعه با هدف بررسی وجود آلودگی شیرهای خام مورد مصرف به باکتری اشریشیاکلی و اشریشیاکلی O۱۵۷:H۷ در شهرستان رامهرمز انجام شد. به منظور بررسی وجود آلودگی شیرهای خام مورد مصرف به باکتری اشریشیاکلی، طی شش ماه تعداد ۵۰ نمونه شیرخام گاو از مناطق شمال، جنوب، شرق، غرب و حومه ی شهر رامهرمز در دو فصل سرد و گرم و هر فصل تعداد ۲۵ عدد نمونه گیری انجام شد. به منظور شمارش کلی باکتریایی و کلی فرم­ها از روش­ Total count و MPN استفاده شد. ­به منظور آزمایش ها تکمیلی از محیط کشت EMB و مک­کانکی سوربیتول­دارSMA  حاوی مکمل سفکسیم تلوریت پتاسیم کشت گردید و به منظور تشخیص افتراقی اشریشیاکلی از تست IMVIC استفاده شد. میزان کلی بار میکروبی در شیرهای خام در هشت نمونه (۱۶ درصد) دارای وضعیت نامطلوب اما در حد استاندارد می باشند. بیشترین میزان آلودگی به باکتری اشریشیاکلی در مناطق شمال و جنوب به ترتیب در فصل زمستان و تابستان ۶۰ درصد و ۸۰ درصد بودند. اختلاف آماری معنی داری در مناطق مختلف شهرستان رامهرمز از نظر آلودگی به باکتری اشریشیاکلی در فصل زمستان مشاهده شد (۰۵/۰> p). همچنین بیشترین میزان آلودگی به باکتری اشریشیاکلی O۱۵۷:H۷ در مناطق شمال و جنوب ۲۰ درصد در فصل زمستان و در منطقه جنوب ۴۰ درصد در فصل تابستان بودند. اختلاف آماری معنی داری در مناطق مختلف شهرستان رامهرمز از نظر آلودگی  به باکتری اشریشیاکلی O۱۵۷:H۷ در فصل زمستان مشاهده شد (۰۱/۰> p). میزان آلودگی  در شیر خام در فصل گرم بیشتر از فصل سرد می باشد، بنابراین رعایت زنجیره  سرما، جلوگیری از وجود گاوهای ورم پستان و مخلوط نمودن شیر آنها با شیر گاوهای سالم، رعایت اصول صحیح در پمپ های انتقال شیر به مخازن سرد کن، ضد عفونی نمودن وسایل و تجهیزات شیر دوشی و سیستم تمییز کردن در محل (CIP) به منظور جلوگیری از آلودگی شیرخام ضروری است.

کلیدواژه ها

Raw milk, Microbial load, Escherichia coli, Ramhormoz city, شیر خام, بار میکروبی, اشریشیاکلی, شهرستان رامهرمز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.