نقد وبررسی مبانی تاریخی نظریه پاتریمونیالیسم-نئوپاتریمونیال درماهیت نظام سیاسی ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس ملی افق های نوین در علوم انسانی، اقتصاد، کارآفرینی
  • کد COI اختصاصی: DHCONF07_228
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 339
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمانه طهماسبی

دانشجوی دکتری علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی

رشید رکابیان

دانشیار دانشگاه آیت الله بروجردی

زهرا امیری

کارشناس ارشد علوم سیاسی دانشگاه آیت الله بروجردی

چکیده

پاتریمونیالیسم شکلی از حاکمیت سیاسی سنتی یا نظامی است که در آن حکومت به مثابه ملک شخصی سلطان یا فرمانرواست و در آن خاندان پادشاهی،قدرت جابره ای را از طریق دستگاه دیوانی اعمال می کنند. رژیم،دست طبقه های بالاومتوسط را از قدرت کوتاه می کند ورهبر می تواند اراضی وکسب وکار افراد را بدون هشدار قبلی از آنها بگیرد.بنابراین دراین مقاله ضمن معرفی نظریه پاتریمونیالیسم تلاش شده است تا این نظریه در ماهیت نظام سیاسی ایران مورد نقدوبررسی قرار گیرد.نظریه پاتریمونیالیسم مبتنی برحفظ رسم موجود به نفع سلطه سنتی وفاقد عنصر فنی وعقلانی است درنظام پاتریمونیالیستی،تمایز میان قلمرو خصوصی وحوزه رسمی بسیار مشکل است.لذا هدف اصلی این پژوهش نقدوبررسی نظریه پاتریمونیالیسم درماهیت نظام سیاسی ایران است.از این رو سوال اصلی پژوهش حاضر این است که چگونهمی توان مبانی تاریخی نظریه پاتریمونیالیسم را درماهیت نظام سیاسی ایران مورد نقد وبررسی قرارداد؟پژوهش حاضر باروش توصیفی –تحلیلی این فرضیه را مطرح می کند که «به نظر می رسد با توجه به ماهیت نظام سیاسی پاتریمونیالیسم ایران نمی توان جنبه مثبتی را براساس ساختار سیاسی در نظر گرفت زیرا پاتریمونیالیسم به جای تکیه بر قانون اساسی،انضباط ومقررات معین به اطاعت از شخص رئیس تاکید می کند که مستلزم بندگی ووفاداری به او از روی ترس است».

کلیدواژه ها

نظریه پاتریمونیالیسم،نظام سیاسی،ساختار سیاسی،ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.