نقش معماری قاجار در شکل گیری مدارس (نمونه موردی: مدرسه هدایت)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفتمین همایش ملی افق های نوین در مهندسی عمران، معماری و شهرسازی
  • کد COI اختصاصی: DCONF07_044
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 112
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد شریف نژاد

عضو هیئت علمی، گروه معماری، واحد ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی، ارومیه، ایران

مهدیه ساعد

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه معماری، واحد ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی، ارومیه، ایران

چکیده

آموزش فعالیتی است که در خدمت پرورش و کارآموزی قرار دارد، یعنی آموزش رسمی فعالیتی است که در مکان های رسمی آموزشی، مانند مدرسه و نظایر آن صورت می گیرد. در کلیت در دوره قاجار می توان دو نوع آموزش مکتب خانه و مدارس سنتی را نام برد که مسجد- مدرسه، نوعی فضای معماری است که کارکرد مساجد و مدارس توام و همزمان با هم در آن انجام می شود و از لحاظ کالبدی نیز فضاهای داخلی و اختصاص یافته کم و بیش مشابه و هم راستا در زمینه آموزش بودند. روش تحقیق به صورت توصیفی- تحلیلی پژوهش شهده است و اطلاعات لازم برای تحقیق از طریق مطالعات کتابخانه ای- مقایسه ای بررسی شده در رابطه با نقش معماری قاجار در شکل گیری مدارس (نمونه موردی مدرسه هدایت) می باشد. براساس یافته های پژوهش می توان گفت که اوج شکوه و شکوفائی ساخت مسجد- مدرسه مربوط به اوایل دوره قاجار می باشد. مدرسه هدایت ارومیه در بافت متراکم و مسکونی شهر و در ضلع غربی خیابان امام در کوچه مهر (امیز نظمی سابق) قرار دارد و براساس معماری سنتی ایرانی، دارای اندرونی و بیرونی نسبتا زیبایی می باشد. عناصر هویت ساز معماری ایرانی در خانه مدرسه هدایت شامل ورودی، حیاط و دالان میان دو حیاط درونی و بیرونی است که تمامی عناصر هویت ساز از قبیل تعادل و تقارن و ریتم در آن نمود پیدا کرده است.

کلیدواژه ها

معماری قاجار، شکل گیری، مدارس، مدرسه هدایت، شهر ارومیه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.