ارزیابی منظر صوتی منطقه ۲ کلانشهر تبریز با استفاده از مدل رگرسیون خطی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه محیط شناسی، دوره: 50، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JESJ-50-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 93
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سجاد زارعی

دانشجوی دکترای گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

حسن محمودزاده

گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی دانشگاه تبریز

فیروز جعفری

گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشکده برنامه ریزی و علوم محیطی دانشگاه تبریز

چکیده

توسعه فن آوری و پیشرفت علم و تکنولوژی شهرهای بزرگ و صنعتی، با تخریب محیط زیست و آلودگی های مختلف در جوامع بشری همراه بوده است. یکی از بارزترین آلودگی ها، آلودگی صوتی است که موجب بروز بیماری های مختص اعصاب و روان می شود. در این مقاله با هدف ارزیابی آلودگی صوتی و تاثیر متغیرهای اجتماعی، کالبدی و محیطی در محیط زیست شهری به ارزیابی منظر صوتی در ساعات پیک فعالیت منطقه ۲ کلانشهر تبریز پرداخته شده است. از لحاظ روش تحقیق، این مقاله ترکیبی از روش های توصیفی - تحلیلی، اسنادی و پیمایشی می باشد. ابتدا، منطقه۲ براساس روش شبکه استاندارد ۱۹۹۶ISO، به مربعاتی در ابعاد ۲۰۰×۲۰۰ متر تقسیم شد و در مرکز هر مربع به عنوان ایستگاه برداشت صوتی با دستگاه دسی بل سنج (صوت سنج دیجیتال بنتک مدل GM۱۳۵۷) میزان تراز معادل صوت (Leq) با سطح فشار صوتی شبکه A با سرعت پاسخ Fast به مدت ۳ دقیقه، در دو بازه زمانی صبح (۸ تا ۱۱) و بازه زمانی عصر (۱۹ تا ۲۲) در ماه های تیر تا آذر سال ۱۴۰۰ اندازه گیری شد. نقشه های هر یک از متغیرهای وابسته و مستقل در محیط نرم افزار GIS ترسیم شد و با استفاده از مدل رگرسیون گیری خطی چندگانه در نرم افزار SPSS مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که منطقه۲ در بازه زمانی عصر آلودگی صوتی بیشتری نسبت به بازه زمانی صبح دارد. در پایان راهکارهایی در جهت کاهش آلودگی صوتی منطقه پیشنهاد شده است.

کلیدواژه ها

منظر صوتی, آلودگی صوتی, محیط زیست شهری, منطقه۲ کلانشهر تبریز, مدل رگرسیون خطی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.