بررسی میزان آسیب پذیری سکونتگاه های غیر رسمی در برابر زلزلهمطالعه موردی : سکونتگاه های غیررسمی منطقه ۲۰ شهرتهران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین همایش ملی بازآفرینی شهری، ایمنی و مدیریت بحران
  • کد COI اختصاصی: URSCM01_023
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 105
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی عسگری

پژوهشگر دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، گروه جغرافیا، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامشهر، اسلامشهر، ایران.

آزاده اربابی سبزوایی

دانشیار، گروه جغرافیا، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامشهر، اسلامشهر، ایران.

فاطمه ادیبی سعدی نژاد

استادیار، گروه جغرافیا، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامشهر، اسلامشهر، ایران.

حمیدرضا جودکی

استادیار، گروه جغرافیا، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامشهر، اسلامشهر، ایران

مریم رستم پیشه

استادیار، گروه معماری، دانشکده فنی و مهندسی ، دانشگاه آزاد اسلامشهر، اسلامشهر، ایران

چکیده

سکونتگاه های غیررسمی در شهرها، با توجه به ویژگی های ساخت و شکل گیری این سکونتگاه ها از درجه و شدت آسیب پذیری بیشتری برخوردار هستند. یکی از آسیب پذیرترین بخش ها در برابر سوانح طبیعی ازجمله زمین لرزه می باشد. با توجه به قرارگیری منطقه ۲۰ کلانشهر تهران در گستره شمال ایران مرکزی این منطقه را به عنوان پرخطرترین منطقه شهر تهران از سایر مناطق شهر از نظر وجود فراوانی گسل و احتمال وقوع زلزله متمایز می نماید. که به دلیل نامشخص بودن زمان وقوع زلزله مخرب قبلی، احتمال فعال شدن این گسل ها بسیار زیاد است. بدین منظور در این پژوهش سعی گردیده است که به صورت سیستمی عوامل موثر بر تاب آوری سکونتگاه غیررسمی منطقه ۲۰ کلان شهر تهران در برابر زلزله، شناسایی و تحلیل شوند. در این راستا، روش پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر ماهیت، تحلیلی-اکتشافی می باشد. به منظور تجزیه وتحلیل اطلاعات از تکنیک AHP و سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS استفاده شده است. با توجه به نتایج به دست آمده، حدود ۵ درصد از بافت منطقه ۲۰ کلان شهر تهران در پهنه آسیب پذیری خیلی زیاد و حدود ۱۳/۴۲ درصد در پهنه آسیب پذیری زیاد قرار دارد. بنابراین می توان بیان داشت که حدود ۴۷ درصد از بافت این منطقه در برابر بحران از جمله زلزله به شدت آسیب پذیر است.بنابراین ین آمار نشان می دهد ، سیاست گذاری مناسب در راستای مدیریت بحران زلزله باید اقدامات اساسی صورت گیرد.

کلیدواژه ها

آسیب پذیری ، تاب آوری، زلزله، سکونتگاه های غیررسمی، منطقه ۲۰ تهران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.