اثر علف کش پاراکوات بر فعالیت آنزیم های اکسیدانی و استرس اکسیداتیو در ماهی بنی (Mesopotamichthys Sharpeyi)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دومین همایش بین المللی و چهارمین همایش ملی توسعه پایدار دریا محور
  • کد COI اختصاصی: KMSU04_151
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 61
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امید کوهکن

گروه زیست دریا، دانشکده علوم دریا، دانشگاه دریانوری و علوم دریایی چابهار، سیستان و بلوجستان، ایران

حسن مروتی

گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، ایران

روح اله زارع

گروه زیست دریا، دانشکده علوم دریا، دانشگاه دریانوری و علوم دریایی چابهار، سیستان و بلوجستان، ایران

چکیده

پاراکوات یک علف کش پرمصرف در کشاورزی در سرتاسر دنیا است که از طریق آبهای جاری، زهکشی و سمپاشی مستقیم وارد آب های سطحی می شود. پاراکوات ممکن است از توسط ماهی جذب شده و باعث افزایش استرس اکسیداتیو، تولید گونه های فعال اکسیژن (ROS) و فعالیت سیستم دفاعی آنتی اکسیدانی شود. در تحقیق حاضر به مطالعه اثر این علف کش بر سطح استرس اکسیداتیو و آنزیم های آنتی اکسیدانی در بافت کبد ماهی بنی (Mesopotamichthys Sharpeyi) پرداخته شد. به همین منظور ماهیان در ۳ گروه به ترتیب با ۰/۳۷، ۰/۷۴ و ۱/۱۱ میلی گرم در لیتر به مدت ۹۶ ساعت با پاراکوات مواجهه شدند اما گروه چهارم به عنوان کنترل در معرض پاراکوات قرار نگرفت. سپس نمونه های کبدی جداسازی و جهت سنجش مالون دی آلدهید (MDA)، سوپراکسیددیسموتاز (SOD)، کاتالاز (CAT) و گلوتاتیون (GSH) استفاده شد. نتایج نشان داد میانگین میزان کبدی آنزیم CAT در گروه های ۰/۷۴ و ۱/۱۱ میلی گرم در لیتر نسبت به گروه کنترل افزایش معنادار نشان دادند (۰/۰۵> P). میزان SOD تنها در گروه ۱/۱۱ میلی گرم افزایش معنادار نشان داد (۰/۰۵> P). غلظت GSH و MDA در گروه ۰/۷۴ و ۱/۱۱ میلی گرم در لیتر پاراکوات نسبت به گروه کنترل تغییر معنادار نشان داد (۰/۰۵> P) اما در گروه ۰/۳۷ میلی گرم تغییرات معنادار نبود. این نتایج نشان داد که پاراکوات در غلظت های بالا سمی بوده و پتانسیل آن را دارد که فعالیت های بیوشیمیایی در ماهی بنی را مختل کند.

کلیدواژه ها

استرس اکسیداتیو، آنتی اکسیدان، Mesopotamichthys Sharpeyi، پاراکوات

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.