مقایسه تطبیقی اصول مشاوره از منظر امیرالمومنین و نظریه های روان شناختی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هفتمین همایش بین المللی روان شناسی مدرسه
  • کد COI اختصاصی: IEPACONF07_196
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 198
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدجواد رحیمی

کارشناسی ارشد علوم حدیث گرایش نهجالبلاغه، دانشگاه قرآن و حدیث، اصفهان، ایران.

امیرحسین بانکی پورفرد

دانشیار گروه روانشناسی کودکان با نیازهای خاص، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران.

امیر قمرانی

دانشیار دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

فاطمه دهقانی

دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی کودکان با نیازهای خاص، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران.

چکیده

منابع شناخت آدمی متفاوت است و هریک از این منابع در راستای اصول خود، چهارچوب خاصی را برای تعریف انسان، نیازها و ویژگی های او مشخص می کنند. علم روانشناسی و دین هرکدام به گونه ای ماهیت انسان را تعریف کرده و درهمین راستا اصولی را برای فرآیند مشاوره و ویژگی های مشاور تبیین نموده اند. در این مقاله مقایسه ای میان اصول مشاوره از منظر دین به ویژه بیانات امام علی (ع) و همچنین از نگاه علم روانشناسی و با درنظر گرفتن رویکردهای گوناگون ازجمله روانکاوی، رفتاری، انسان گرایی، پدیده گرایی، شناختی، وجودی و گشتالت صورت گرفته تا با ارائه یک مدل جامع بتوان مسیر سیاست گذاری جهت ارتقای اصول مشاوره در مدرسه را هموارتر ساخت. تحقیق صورت گرفته به شیوه ی کتابخانه ای و به صورت تطبیقی_تحلیلی انجام شده است. نتایج حاصل از مطالعه منابع مختلف گویای آن است که میان این دو رویکرد علمی و دینی به اصول مشاوره، درمورد ویژگی هایی همچون؛ ۱. احترام به کرامت انسانی، ۲. حفظ اسرار، ۳. هم اندیشی و یاری، ۴. صداقت و راستی، ۵. توجه به تفاوت های فردی، ۶. واقع بینی، ۷. مسئولیت پذیری، ۸. امانتداری، ۹. آزادی و اختیار و ۱۰. معین بودن نقش ها، اتفاق نظر وجود داشته ولی در مواردی چون ۱. اعتقادات دینی و مذهبی، ۲. رعایت حدود الهی، ۳. حق گرایی و ۴. استفاده از شیوه های مستقیم و بعضی از ویژگی های مشاور مانند دینداری و رعایت تقوا با یکدیگر متفاوت بودند. درنهایت پیشنهاد می گردد مسئولین ذی ربط با درنظرگرفتن ظرفیت های رویکرد دینی به مشاوره، نسبت به ارائه و آموزش تکنیک های کابردی و توانمندسازی هرچه بیشتر مشاوران، به ویژه مشاوران مدرسه که نقش پررنگی در سلامت روان نسل آینده دارند، بیش از پیش توجه فرمایند.

کلیدواژه ها

اصول مشاوره، امیرالمومنین (ع)، علم روانشناسی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.