شناسایی رفتار عملکرد انواع فنرهای نواری و مارپیچ و بشقابی در شرایط فضایی
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: مجله مهندسی مکانیک دانشگاه تبریز، دوره: 54، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_TUMECHJ-54-1_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 134
نویسندگان
استادیار، پژوهشگاه فضایی ایران، پژوهشکده رانشگرهای فضایی، تبریز، ایران
دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
استاد، دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
دانشجوی دکتری، دانشکده مهندسی مکانیک، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
چکیده
موضوع فنرهای مارپیچ، که قطعاتی حیاتی و پرکاربرد در صنایع مختلف هستند، به خصوص در صنایع فضایی به مراتب اهمیت بیشتری پیدا می کند. از فنرهای مارپیچ به منظور ذخیره سازی انرژی در کاربردهای گوناگون، به ویژه در مکانیزم های جداکننده ی فضاپیما، استفاده می شود. اما یکی از چالش های مهم در طراحی این قطعات، کاهش جرم آن هاست، به ویژه در کاربردهای فضایی که هر گرم بار زیادی دارد. در این مقاله، به بررسی بهینه سازی جرم فنرهای مارپیچ مورد استفاده در مکانیزم های جداکننده ی فضاپیما پرداخته می شود. ابتدا، مسئله بهینه سازی جرم فنرهای مارپیچ با استفاده از روابط ریاضی معمول و الگوریتم ژنتیک حل می شوند. سپس، با استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی، یک مدل جدید برای فنرها طراحی شده و بهینه سازی با این مدل جدید انجام خواهد شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که استفاده از مدل پیشنهادی شبکه های عصبی مصنوعی، مزایای قابل توجهی نسبت به روش ابتدایی دارد. این بهینه سازی با استفاده از مدل پیشنهادی، باعث افزایش دقت طراحی فنرهای مارپیچ می شود و نتایج به صورت عددی و رقمی نشان می دهد خروجی در شبکه ی عصبی مربوط به تنش برشی ۸۸/۵۴۵ است که ۸۳/۰% با روش المان محدود اختلاف دارد و همچنین خروجی در شبکه ی عصبی مربوط به تغییر شکل ۴۱/۷۶ است که ۵۸/۰% با روش المان محدود اختلاف دارد که نشان می دهد مدل پیشنهادی به صورت قابل ملاحظه ای عملکرد بهتری نسبت به روش های قبلی دارد.کلیدواژه ها
فنر مارپیچ, انرژی پتانسیل فنرها, بهینه سازی, الگوریتم ژنتیک, شبکه های عصبی مصنوعی, پرسپتروناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.