ژئوپلتیک مدیران سازمانی در اصلاح رفتار
- سال انتشار: 1402
- محل انتشار: دومین کنفرانس ملی تحقیقات کاربردی در علوم مدیریت و حسابداری نوین
- کد COI اختصاصی: CONFKAR02_060
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 228
نویسندگان
دانشیار گروه مدیریت دولتی، واحد بناب، دانشگاه آزاد اسلامی، بناب، ایران
دانشجوی دکتری مدیریت منابع انسانی، واحد بناب، دانشگاه آزاد اسلامی، بناب ، ایران
چکیده
مشاهده و تکرار رفتار مشاهده شده دو جزء کلیدی برای بقا و شکوفایی موجودات هستند. به شیوه ای متناظر، افراد رفتار دیگران را در سازمان ها مشاهده می کنند و در عین حال از رفتارهای مضر خودداری می کنند. یادگیری از طریق مشاهده در سازمان به افراد اجازه می دهد تا مجموعه هایی را ایجاد کنند که در آنها رفتارهای سازگارانه تقویت می شود در حالی که رفتارهای ناسازگار در معرض نابودی قرار می گیرند یا از نظر اجتماعی و مالی تنبیه می شوند. علاوه بر این، ناظران اغلب عملکرد خود را هنگام نظارت و ثبت رفتار دیگران بهبود می بخشند. در نهایت، دیده شدن توسط دیگران به طور مکرر پاسخ و دستاوردهای سازمان را افزایش می دهد. این رفتارها در سطوح فردی، گروهی و سازمانی رخ می دهد. از آن جایی که کارکنان سرمایه های انسانی یک سازمان می باشند بالطبع شناخت رفتار کارکنان نقش بسزایی در محیط کار ایفا می نماید لذا ژئوپلتیک مدیران در اصلاح و جهت دادن رفتارهای مناسب در سازمان می تواند نقشی مهمی را ایفا کند. براین اساس در مقاله حاضر، ابتدا به مفهوم و تعریف اصلاح رفتار و تفاوت اصلاح رفتار با تغییر رفتار در سازمان پرداخته شده و درادامه نظریه ها، مراحل و تکنیک های اصلاح رفتار در سازمان و سیاست های سازمانی در رابطه با اصلاح رفتار سازمانی مورد بررسی قرار می گیرد.کلیدواژه ها
رفتار، اصلاح رفتار، مدیریت اصلاح رفتار در سازمانمقالات مرتبط جدید
- بررسی و شناسایی ارتباط یادگیری سازمانی با عملکرد شرکت با نقش میانجی خلاقیت و مدیریت کیفیت جامع
- بررسی تاثیر تردید حرفه ای و ویژگیهای شخصیتی بر کیفیت گزارش حسابرسی
- بررسی تاثیر اشتیاق کارآفرینانه بر توسعه منابع انسانی الکترونیکی با نقش میانجی رهبری کارآفرین (مورد مطالعه: صنایع نساجی هالل ایران)
- تاثیر انعطاف پذیری کارکنان بر توسعه منابع انسانی الکترونیکی
- تاثیر همدلی سازمانی بر مشارکت کارکنان با نقش میانجی جو سازمانی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.