عوامل کلیدی موثر بر توسعه فضایی پایدار در استان مازندران در افق ۱۴۲۰

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: مجله آمایش سرزمین، دوره: 16، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JTCP-16-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 21
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هاشم داداش پور

گروه برنامه ریزی شهری و منطقه ای، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

مریم ولاشی

گروه برنامه ریزی شهری و منطقه ای، دانشکده هنر و معماری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

رویکردهای متفاوت آیندهنگاری در سالهای اخیر برنامهریزان شهری و منطقهای را از روشهای مبتنی بر پیشبینی ناامید ساخته و به سوی استفاده از ابزارهای ساخت آینده مطلوب سوق داده است. از سوی دیگر، در شرایط کنونی جهان که انگاشت های پایداری به یک ضرورت در عرصه برنامه ریزی منطقه ای تبدیل شده گرایش به توسعه فضایی پایدار در سراسر دنیا اهمیت بیشتری یافته است. ازینرو، شناسایی عوامل موثر بر توسعه فضایی یک منطقه در نیل به پایداری یکی از چالش های مهم در عرصه برنامهریزی و سیاستگذاریهای منطقهای به شمار میرود. پژوهش حاضر در نظر دارد با استفاده از فرایند تحلیل ساختاری عوامل کلیدی موثر بر توسعه فضایی استان مازندران را شناسایی و استخراج کند. بدین منظور، ابتدا بر اساس شناخت وضعیت کنونی استان و بررسی متون نظری و تجربی مرتبط و اسناد و برنامههای فرادست موجود ۳۵ عامل به عنوان مجموعه عوامل تاثیرگذار بر توسعه فضایی این استان شناسایی شدند. سپس ماتریس تحلیل تاثیر متقابل تشکیل شد و برای شناسایی و تعیین روابط میان این عوامل روش پانل خبرگان با حضور ۱۰ نفر از کارشناسان به کار رفت که به امتیازدهی هر یک از این عوامل پرداختند. در گام بعد، اجماع نظرات کارشناسان با روش میانگین وزنی محاسبه و اجرای آن در نرم افزار میکمک انجام شد. در نهایت، ۱۶ عامل به عنوان عوامل کلیدی موثر بر توسعه فضایی استان مازندران در سال افق(۱۴۲۰ استخراج شدند که ۱۲ عامل در بخش اقتصادی، ۹ عامل در بخش اجتماعی جمعیتی، ۱۱ عامل در بخش زیستمحیطی، و ۳ عامل در بخش کالبدی فضایی قرار گرفتند که شالوده برنامهریزی برای آینده فضایی پایدار در این استان را تشکیل خواهند داد.

کلیدواژه ها

آینده نگاری, استان مازندران, توسعه فضایی, توسعه فضایی پایدار, عوامل کلیدی, نرم افزار میک مک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.