بررسی تاثیر کود شیمیایی و زیستی بر غلظت عناصر غذایی ریشه، ساقه و دانه لوبیا (Phaseolus vulgaris L.) در شرایط تنش خشکی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه تحقیقات علوم زراعی در مناطق خشک، دوره: 5، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_CSR-5-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 38
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد میرزائی حیدری

گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران

امین فتحی

دکتری زراعت، واحد آیت الله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران

رقیه آتش پیکر

گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد ایلام، دانشگاه آزاد اسلامی، ایلام، ایران

چکیده

به منظور بررسی اثر کاربرد کود زیستی و کود شیمیایی فسفاته بر جذب عناصر در ریشه، ساقه و دانه لوبیا تحت تنش خشکی آزمایشی به صورت اسپلیت اسپلیت پلات با سه تکرار در سال زراعی ۱۳۹۶-۱۳۹۵ در مزرعه­ای واقع در شهرستان ایلام انجام گردید. تیمارها شامل سه سطح قطع آبیاری (شرایط بدون تنش، قطع آبیاری در مرحله گل­دهی و قطع آبیاری در مرحله غلاف­دهی) در کرت اصلی و سه سطح کود شیمیایی فسفاته (۲۵، ۵۰ و ۱۰۰ کیلوگرم در هکتار) در کرت فرعی و کاربرد و عدم کاربرد کود زیستی در کرت فرعی-فرعی بودند. بیشترین غلظت نیتروژن ریشه، ساقه و دانه در شرایط بدون تنش (آبیاری کامل) به ترتیب به میزان ۱/۱۲، ۱/۷۷ و ۳/۱۹ درصد بدست آمد. علاوه بر این کمترین میزان غلظت نیتروژن ریشه، ساقه و دانه در تیمار قطع آبیاری در مرحله گل­دهی به ترتیب به میزان ۰/۹۲، ۱/۴۶ و ۲/۶۳ درصد حاصل شد. نتایج نشان داد بیشترین غلظت پتاسیم ریشه در شرایط قطع آبیاری در مرحله گل­دهی و مصرف کود زیستی به میزان ۲/۶۳ درصد بدست آمد و کمترین میزان نیز در تیمار بدون تنش و عدم مصرف کود زیستی به میزان ۲ درصد بدست آمد. به طورکلی نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که استفاده از کود زیستی و کود شیمیایی فسفاته می­تواند آثار نامطلوب تنش خشکی را در گیاه لوبیا کاهش داده و سبب افزایش جذب عناصر در اندام های لوبیا شود.

کلیدواژه ها

پتاسیم, فسفر, مرحله غلاف دهی, مرحله گل دهی, نیتروژن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.