بررسی مقایسه کودهای آلی و شیمیایی بر ویژگی‎های رشدی و عملکرد خیار (Cucumis sativus cv. Super Dominus)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: دوفصلنامه تحقیقات علوم زراعی در مناطق خشک، دوره: 5، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_CSR-5-3_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 38
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قربانعلی اسدی

گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

سرور خرم دل

گروه اگروتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

محمد حسن هاتفی فرجیان

دانشجوی دکتری بوم شناسی زراعی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

علی مومن

دکتری بوم‎شناسی زراعی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

کاربرد کودهای آلی در کشاورزی پایدار نقش بسزایی در بهبود خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و زیستی خاک و کاهش اثرات منفی زیست‎محیطی دارد. آزمایش با هدف مقایسه تاثیر کودهای آلی و شیمیایی بر ویژگی‎های رشدی و عملکرد خیار در قالب طرح بلوک‎های کامل تصادفی با هفت تیمار و سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال زراعی ۹۶-۱۳۹۵ انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل کود شیمیایی کامل (۲۰۰ کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی کامل به ترتیب شامل ۱۰۰، ۵۰ و ۵۰ کیلوگرم در هکتار)، کود دامی (۴۰ تن در هکتار کود گاوی کاملا پوسیده)، ورمی‎کمپوست (۱۰ تن در هکتار)، ورمی‎کمپوست+کود شیمیایی کامل (۵ تن در هکتار ورمی‎کمپوست به همراه ۱۰۰ کیلوگرم کود شیمیایی کامل به ترتیب شامل ۵۰، ۲۵ و ۲۵ کیلوگرم در هکتار)، کمپوست زباله شهری (۱۰ تن در هکتار)، کود آلی پلیت‎شده (۱۰ تن در هکتار) و بدون مصرف کود بودند. نتایج نشان داد تمامی تیمارها عملکرد و خصوصیات رشدی خیار را بهبود دادند، به‎طوری‎که، تیمارهای ورمی‎کمپوست+کود شیمیایی کامل، ورمی‎کمپوست، کود دامی و کود شیمیایی کامل به ترتیب با ۳۵/۴۱، ۳۴/۵۴، ۳۴/۵ و ۳۱/۵۹ تن در هکتار بیشترین عملکرد خیار را نشان دادند و باعث افزایش ۴۷، ۴۲، ۳۳ و ۲۸ درصدی در مقایسه با شاهد شدند. بنابراین با در نظر گرفتن هزینه اقتصادی و مشکلات زیست‎محیطی کاربرد کودهای شیمیایی کامل، به‎نظر می‎رسد استفاده از ورمی‎کمپوست و کود دامی به تنهایی می‎تواند نتایج مطلوبی در تولید خیار در مزرعه به همراه داشته باشد.

کلیدواژه ها

کمپوست زباله شهری, کود دامی, مدیریت تغذیه, ورمی‎کمپوست

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.