تاثیر عوامل اقتصادی و اجتماعی بر فقر مسکن در ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه نظریه های کاربردی اقتصاد، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ATE-10-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 74
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزاده شهاب

دانشجوی دکتری اقتصاد دانشگاه رازی

محمد شریف کریمی

دانشیار اقتصاد دانشگاه رازی

سهراب دل انگیزان

دانشیار اقتصاد دانشگاه رازی

چکیده

مسکن یکی از ابعاد مهم فقر برای تامین نیاز ضروری سرپناه است که با سایر جنبه­های زندگی رابطه تنگاتنگی دارد. این موضوع در هدف ۱۱.۱ از اهداف توسعه پایدار به­ عنوان یک برنامه­ریزی جهانی بیان شده است. با توجه به اهمیت کاهش فقر در دولت­ها و دستیابی به توسعه پایدار جهت شناسایی دقیق مسئله در این مقاله براساس تعریف برنامه اسکان بشر سازمان ملل متحد به اندازه­گیری فقر مسکن و عوامل اقتصادی و اجتماعی موثر بر آن در استان­های کشور طی دهه ۱۳۹۰ با استفاده از دو شاخص ترکیبی درصد خانوار عدم برخوردار از مسکن مقرون به صرفه و درصد خانوار ساکن در مسکن نامناسب در چهار مدل با دو برآوردگر گشتاور تعمیم یافته و حداقل مربعات کاملا اصلاح شده پرداخته است. نتایج نشان می­دهد استان­های تهران و البرز دارای بالاترین درصد خانوار با هزینه مسکن (اجاره) بیش از ۳۰ درصد هزینه خانوارشان هستند. استان­های هرمزگان و سیستان و بلوچستان دارای بالاترین درصد خانوار با حداقل دو محرومیت در ابعاد مسکن (دسترسی به آب، دسترسی به گاز، دسترسی به برق، دسترسی به سرویس بهداشتی، مکان زندگی کافی، مسکن بادوام) هستند. نتایج برآوردگر گشتاور تعمیم یافته تایید می­کند که متغیرهای اقتصادی درآمد اثر معکوس، قیمت مسکن و میزان متغیر وابسته سال قبل اثر مستقیم بر درصد خانوار عدم برخوردار از مسکن مقرون به صرفه و درصد خانوار ساکن در مسکن نامناسب دارند و متغیرهای اجتماعی اثر معناداری بر فقر مسکن ایران نداشتند. نتایج مدل حداقل مربعات کاملا اصلاح شده نشان می­دهد در بلند مدت قیمت مسکن و درآمد متغیرهای موثر بر فقر مسکن هستند.

کلیدواژه ها

فقر مسکن, هبیتات, عدم دسترسی به مسکن مقرون به صرفه, مسکن نامناسب, روش گشتاور تعمیم یافته

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.