مقایسه اثرات گلوکز در مقابل گلوکز-فروکتوز بر میزان اکسیداسیون در ورزشکاران استقامتی در حین ورزش؛ یک متاآنالیز و مرور سیستماتیک

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی فیزیولوژی ورزشی
  • کد COI اختصاصی: SPORTU01_065
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 25
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا گوهری دزفولی

کارشناسی ارشد گرایش تغذیه ورزشی، دانشگاه علوم پزشکی تهران

مینو حسن راشدی

کارشناسی ارشد گرایش تغذیه بالینی، دانشگاه علوم پزشکی ایران

محمدحسین پورغریب شاهی

استادیار گروه پزشکی ورزشی، دانشگاه علوم پزشکی تهران

کوروش جعفریان

استاد تمام گروه تغذیه بالینی، دانشگاه علوم پزشکی تهران

چکیده

هدف: بهینه سازی عملکرد ورزشی شامل استفاده کارآمد از منابع انرژی، به ویژه گلوکز و اسیدهای چرب، در طول ورزشاست. مطالعات اخیر حاکی از عملکرد بهتر ورزشی هنگام ترکیب فروکتوز و گلوکز به دلیل بهبود راحتی روده، افزایش نرخ اکسیداسیون کربوهیدرات و افزایش استقامت است. این متاآنالیز با هدف ارزیابی جامع تاثیر فروکتوز-گلوکز در مقابل گلوکز بر میزان اکسیداسیون کربوهیدرات کل، کربوهیدرات برونزاد، کربوهیدرات درونزاد و چربی کل در ورزشکاران استقامتی انجام شده است.روش: در انجام این متاآنالیز، ما به دستورالعملهای PRISMA پایبند بودیم و از جستجوی سیستماتیک در پایگاه های اطلاعاتی PubMed، Scopus و Web of Science استفاده کردیم. استراتژی جستجو شامل کلمات کلیدی خاص مربوط به نوشیدنی های کربوهیدراتی، اکسیداسیون و ورزشکاران استقامتی بود. از طریق یک فرآیند انتخاب دقیق، دو محقق به طور مستقل مقالات را برای ورود به مطالعه بر اساس معیارهای از پیش تعریف شده، از جمله جمعیت مورد مطالعه، نوع مداخله (گلوکز یا مالتوز در مقابل گلوکز- فروکتوز) و طراحی مطالعه (کارآزماییهای کنترل تصادفیسازی شده) غربالگری کردند. استخراج داده ها شامل جزئیات مربوط به طراحی مطالعه، خصوصیات شرکتکنندگان و ویژگیهای مداخله بود. کیفیت مطالعات گنجانده شده با استفاده از ابزار خطر سوگیری (ROB II) ، با در نظر گرفتن حوزه های مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت و ابزار GRADE برای ارزیابی قطعیت شواهد برای هر پیامد، به کار گرفته شد.نتیجه: در این متاآنالیز که ۱۴ مطالعه متقاطع را در بر میگیرد، مقایسه بین گلوکز و گلوکز-فروکتوز نشان داد که افزایش قابل توجهی در اکسیداسیون کربوهیدرات کل حین مصرف گلوکز-فروکتوز اتفاق میافتد WMD : -۰.۲۳) گرم در دقیقه؛ CI: -۰.۳۲ %۹۵، -۰.۱۴؛ I۲: ۶۳. ۴%؛ ۰,۰۵ > P-value؛ :GRADE کم). مصرف Glu با افزایش معناداری در اکسیداسیون کربوهیدرات درونزا همراه بود WMD: ۰.۱۴)؛ CI: ۰.۰۵ %۹۵، ۰,۲۴؛ I۲: ۶۳. ۹%؛ ۰,۰۵ > P-value؛ :GRADE کم). اکسیداسیون کربوهیدرات اگزوژن با مصرف گلوکز-فروکتوز، افزایش معناداری نشان داد WMD : -۰.۳۱) گرم در دقیقه؛ CI: -۰.۳۸ %۹۵، -۰.۲۴؛ I۲: ۸۲. ۴%؛ ۰,۰۵ > P-value؛ :GRADE کم). اکسیداسیون چربی کل با مصرف گلوکز به طور قابل توجهی افزایش یافت WMD: ۰.۰۷) گرم در دقیقه؛ CI: ۰.۰۲ %۹۵، ۰,۱۲؛ I۲: ۸۳. ۲%؛ > P-value ۰,۰۵؛ :GRADE کم). ارزیابیهای کیفیت نشان داد که خطر کلی سوگیری پایین بوده و ارزیابی GRADE نشان داد که اطمینان شواهد به دلیل ناهمگونی و حجم نمونه کوچک، پایین است.نتیجه گیری: این اطلاعات ورزشکاران و مربیان را قادر میسازد تا براساس استراتژیهای تمرینی موثرترین منبع کربوهیدرات را برای افزایش عملکرد و استقامت کلی انتخاب کنند .قطعیت پایین شواهد بر نیاز به مطالعات بیشتر طراحی شده برای اصلاح درک ما از روابط پیچیده بین منابع کربوهیدراتی، عملکرد ورزشی و پاسخ های فیزیولوژیکی تاکید می کند.

کلیدواژه ها

کربوهیدرات، ورزش استقامتی، نرخ اکسیداسیون، عملکر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.