تاثیر پایداری بیوچار در خاک جهت ارتقا فضاهای سبز شهری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نهمین کنگره سالانه بین المللی عمران، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU09_685
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 28
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سارا دلیلی

ساناز حائری

دکتری معماری منظر،دانشکده هنرو معماری،دانشگاه شیراز،شیراز،ایرا ن

چکیده

فعالیتهای انسانی در زمینه های مختلف کشاورزی و صنعتی موجب افزایش روز افزون ضایعات می گردد. دفع و تخلیه نامناسب این ضایعات در محیط باعث ایجاد عوارض نامطلوبی برای محیط زیست می گردد. استفاده مناسب و کاربردی از این ضایعات موجب کاهش فشار بر محیط زیست خواهد شد. بیوچار زغالی است که در طی فرآیند پیرولیز از سوختن زیست توده های گیاهی و ضایعات کشاورزی درحضور کم و یا عدم حضور اکسیژن در دمای ۴۵۰-۵۵۰ درجه سلسیوس تهیه شده است و به عنوان کود زیستی استفاده میشود. از مزایای عمده و مهم بیوچار، مدیریت ضایعات، کاهش تغییرات اقلیمی ، تولید انرژی و بهبود خصوصیات خاک تولید میشود. خصوصیات منحصر به فرد بیوچار آن را به عنوان گزینه مناسبی برای مصرف در خاک مطرح ساخته است . این ماده جامد سرشار از کربن بوده و به علت سرعت تجزیه بسیار کند نسبت به سایر مواد آلی ظرفیت زیادی برای کاهش گازهای گلخانه ای از قبیل دی اکسید کربن و متان که از ضایعات آزاد می شود را دارد و می تواند کربن را برای هزاران سال نگه دارد. بیوچار به عنوان ابزاری کارآمد برای ترسیب کربن و افزایش حاصل خیزی شناخته شده است و به عنوان بهبود دهنده خاک یا احیا اراضی و محافظت در برابر آلایند های خاص مورد استفاده قرار می گیرد . افزودن بیوچار به خاک باعث افزایش پایداری کربن آلی خاک در برابر عوامل محیطی و کاهش معدنی شدن آن می شود که موجب افزایش کربن آلی و در نتیجه باعث بهبود خصوصیات مختلف فیزیکی (از جمله ساختمان خاک، جرم مخصوص ظاهری ، هدایت هیدرولیکی )، شیمیایی (pH ، ظرفیت تبادل کاتیونی ، میزان مواد آلی ) و زیستی خاک (فعالیت میکروبی ، تنوع میکروبی ، فعالیت آنزیمی ، جمعیت میکروبی ) را تحت تاثیر قرار داده و موجب بهبود حاصلخیزی خاک میشود. بیوچار با تامین بخشی از عناصر مورد نیاز گیاه موجب افزایش عملکرد رشدگیاه و درنتیجه فضاهای سبز شهری می گردد.

کلیدواژه ها

بیوچار، پایداری ، اصلاح خاک شهری ، عملکرد رشد گیاه، فضاهای سبز شهری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.