مدلسازی روشهای مختلف حفاری در تونل های کم عمق (مطالعه موردی : خط ۲ و ۳ متروی اصفهان)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نهمین کنگره سالانه بین المللی عمران، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU09_104
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 54
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن نیلی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته عمران گرایش ژئوتکنیک

حسینعلی لازمی

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد بافق

چکیده

روشهای حفاری زیرزمینی ایستگاههای مترو با توجه به عدم ایجاد تداخل در ترافیک و فضای سبز سطح معابر روگذر و عدم نیاز به جابجایی حداکثری تاسیسات شهری اخیرا در شهرهای پرترافیک کشور از جمله اصفهان مورد توجه ویژه قرار گرفته است . از انواع مرسوم این روشها مختص ایستگاههای مترو می توان به روش شمع و ریب بدون اتکا دال میانی بر خاک (با نصب استرات) و یا با اتکا دال میانی بر خاک (و بر روی شمع و بدون شمع ) و همچنین روشهای جدید اتریشی با دیافراگم میانی یا گالری های طرفین اشاره نمود. در این پژوهش مدلسازی با نرم افزار D۲PLAXIS برای دو نمونه از ایستگاه های مصوب دارای روش اجرای زیرزمینی خطوط ۲ و ۳ قطار شهری اصفهان (حکیم نظامی و کشاورز) از مناظر نشست سطح زمین ، چرخش سطح زمین ، تغییر شکل افقی سطح زمین ، کرنش افقی سطح زمین ، عرض گودی نشست ، تغییر شکل سازه مورد ارزیابی قرار می گیرد.

کلیدواژه ها

حفاری زیرزمینی ، شمع و ریب ، روش جدید تونل زنی اتریشی ، چرخش سطح زمین ، تغییر شکل و کرنش افقی سطح زمین و سازه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.