ارزیابی اثرات زیست محیطی احداث کمربندی شهری مبتنی بر شاخصهای توسعه پایدار (مطالعه موردی: شهر مشهد)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نهمین کنگره سالانه بین المللی عمران، معماری و توسعه شهری
  • کد COI اختصاصی: ICSAU09_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 62
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد سلطانی اصل

دکتری، استادیار موسسه آموزش عالی اسرار، مشهد، ایران

آرمین جراحی

دکتری، استادیار دانشگاه خیام، مشهد، ایران

علی ساعدی

کارشناس ارشد، دانشگاه خیام، مشهد، ایران

حسین ساعدی

دانشجوی دکتری، دانشگاه بین المللی امام خمینی، قزوین، ایران

چکیده

مدیریت زیست محیطی را میتوان به عنوان یکی از مهمترین مباحث مطرح شده در پروژه های زیرساختی مانند راهسازی دانست که سعی دارد با شناسایی عوامل موثر بر محیطزیست پیرامونی پروژه های اجرایی راه، تعاملات بین پروژه و محیط زیست را شناسایی و میزان تاثیرپذیری آن را سنجش نماید. این مسئله میتواند در طراحی بهینه که بر کاهش آسیبهای زیستمحیطی استوار است، بسیار کارآمد باشد. مطالعه حاضر را میتوان به عنوان یک مطالعه مدیریت زیست محیطی بیان نمود که بر پروژه کمربندی جنوبی شهر مشهد توجه داشته و سعی دارد تا تاثیرات زیستمحیطی این پروژه را برپایه شاخصهای توسعه پایدار مورد ارزیابی قرار دهد. در این راستا از دو بخش ارزیابیها بهصورت رویکردهای اکتشافی (توصیفی-پیمایش) و تحلیل سلسله مراتبی (AHP) بهره گرفته شده است. روش اکتشافی با مد نظر قرار دادن دو مرحله ارزیابی شامل مطالعات کتابخانه ای و میدانی اقدام به گردآوری اطلاعات مورد نیاز برای تحلیل مراتبی نموده و روش AHP با تکیه بر اطلاعات ارائه شده توسط نیروی خبره و پرسشنامه ها، عوامل و میزان تاثیرپذیری هر عامل را نسبت به تابع هدف (محیطزیست پیرامونی کمربندی) برآورد میکند. برپایه نتایج حاصل از این روند پژوهشی مشخص گردیده که ۷ عامل اصلی شامل عوامل انسانی، محیطی، زیستمحیطی، مدیریتی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی بر کمربندی تاثیر داشته که در این میان عوامل زیستمحیطی (ضریب تاثیر (% ۴۷ و سیاسی (ضریب تاثیر (%۱۹/۴ بارزترین نقش را دارا بوده و عامل اقتصادی (ضریب تاثیر (%۲/۸ کمترین نقش را دارد. از سوی دیگر با سنجش روایی و پایایی مدل توسط رویکردهای همگرایی و الفای کرونباخ مشخص شده است که مدل با ضرایب ۰/۸۹ و ۰/۷۴۸ روا و دارای اعتبار میباشد.

کلیدواژه ها

مدیریت زیستمحیطی، راهسازی، تحلیل سلسله مراتبی، توسعه پایدار.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.