تاثیر تفاوت کاتیون-آنیون جیره و آمیخته گری بر خصوصیات لاشه در بره های لری بختیاری و آمیخته های لری بختیاری×رومانوف×پاکستانی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: فصلنامه علوم دامی ایران، دوره: 55، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJAS-55-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 30
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آرزو ایمانپور

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران. کرج. ایران

مهدی گنج خانلو

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران. کرج. ایران

احمدرضا علی پور

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

ابوالفضل زالی

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران.کرج. ایران

محمد مرادی شهربابک

گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران. کرج. ایران

چکیده

هدف مطالعه حاضر بررسی اثرات سطوح تفاوت کاتیون-آنیون جیره و آمیخته­گری بر خصوصیات لاشه ­ بود. ۳۰ راس بره خالص لری بختیاری و آمیخته­های نسل اول لری بختیاری×رومانف×پاکستانی (۵۰% لری بختیاری، ۲۵% رومانوف، ۲۵% پاکستانی) با میانگین سنی ۱۰±۹۰ روز و میانگین وزنی ۵/۱±۳۳ کیلوگرم، به دو گروه ۱۵ راسی تقسیم شدند که هر گروه با سطح متفاوتی از تفاوت کاتیون-آنیون جیره تغذیه شد. وزن لاشه، بازده لاشه، وزن احشا، سطح مقطع ماهیچه راسته و طول لاشه بین نژاد خالص و آمیخته­ها و بین جیره­ها تفاوت معنی­داری را نشان نداد. آمیخته­گری اما به طور معنی­داری موجب افزایش وزن قطعات ارزشمند و قابل فروش لاشه شد (۰۵/۰> P). اما بر اساس یافته­های ما تفاوتی از جهت وزن قطعات قابل فروش لاشه بین تیمار آنیونی و کاتیونی مشاهده نشد. دو فاکتور ژنتیک و تفاوت کاتیون-آنیون جیره هیچکدام تاثیر معنی­داری بر ترکیب اسید­های چرب لاشه نداشته اند. نیروی برش گوشت ماهیچه راسته نژاد لری بختیاری× رومانف× پاکستانی نسبت به نژاد لری بختیاری، و بره­های تغذیه شده با جیره آنیونیک نسبت به کاتیونیک کمتر بود (۰۵/۰> P). بره های لری بختیاری دارای میانگین بالاتر در شاخص روشنایی و قرمزی ماهیچه راسته نسبت به بره های لری بختیاری× رومانف× پاکستانی بودند(۰۵/۰> P). بنابراین جیره­های آنیونیک و آمیخته­گری را می­توان ابزاری جهت افزایش کیفیت و تردی گوشت گوسفند در نظر گرفت.

کلیدواژه ها

بازده لاشه, تردی گوشت, شاخص روشنایی, نیروی برش گوشت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.