تاثیر بحران بانکی بر توزیع درآمد طبقات مختلف درآمدی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های اقتصادی ایران، دوره: 28، شماره: 97
  • کد COI اختصاصی: JR_IJER-28-97_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 35
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا شیخعلی زاده

دانش آموخته کارشناسی ارشد، رشته اقتصاد، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

جعفر حقیقت

استاد، گروه اقتصاد، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

زهرا کریمی تکانلو

دانشیار، گروه اقتصاد، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

سید صالح اکبر موسوی

استادیار، موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی، تهران، ایران

چکیده

هدف مطالعه حاضر، بررسی اثر بحران های بانکی بر توزیع درآمد طبقات مختلف درآمدی طی دوره زمانی ۲۰۲۰-۱۹۹۰ برای ۶۰ کشور منتخب جهان است. بدین منظور، ۶ مدل با متغیرهای وابسته مختلف که صدک های درآمدی مربوط به طبقات ثروتمند، متوسط و فقیر را نشان می­دادند، با استفاده از مدل­سازی پانل GMM تخمین زده شد. نتایج نشان داد که با وقوع بحران بانکی سهم درآمد طبقات ثروتمند کاهش و سهم درآمد طبقه متوسط و ۲۰ درصد پایین افزایش یافته است. بنابراین وقوع بحران بانکی منجر به برابری درآمد در کشورهای مورد مطالعه شده است. علاوه بر متغیر بحران بانکی، متغیرهای توسعه مالی و باز بودن مالی منجر به نابرابری درآمدی و متغیرهای مخارج عمومی به GDP، باز بودن تجاری، تولید ناخالص داخلی و مجذور آن، باعث برابری توزیع درآمد در این کشورها شده است. با توجه به نتایج تحقیق، توصیه می­شود برای مدیریت اثرات سوء بحران بانکی و کاهش نابرابری درآمد، دولت­ها از طریق ارائه یارانه و بسته­های حمایتی، تسهیل اشتغال و اعطای وام­ کم­بهره از صدک های پایین درآمدی حمایت کنند. همچنین از صدک های بالای درآمدی نیز مالیاتی هایی نظیر مالیات بر عایدی سرمایه اخذ کنند.

کلیدواژه ها

نابرابری درآمد, بحران بانکی, توزیع درآمد, مدل پانل گشتاورهای تعمیم یافته (GMM)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.