تحلیل آثار پیری جمعیت بر رشد تولید در اقتصاد ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: چهارمین کنفرانس بین المللی نوآوری در مدیریت کسب و کار و اقتصاد
  • کد COI اختصاصی: IBAEONF04_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 158
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی باقرزاده

دانشیار گروه اقتصاد، دانشکده علوم انسانی، واحد خوی، دانشگاه آزاد اسلامی، خوی، ایران

چکیده

در سالهای اخیر مساله پیری جمعیت ، به گرفتاری بسیاری از کشورهای مختلف جهان تبدیل شده است به طوری که پایداری رشد و توسعه اقتصادی را در جهان با نگرانی های جدی روبرو ساخته است . مطالعات اقتصاددانان نشان می دهد که رشد تولید متاثر از پدیده پیری است و به صورت منفی از سالمندی تاثیر می پذیرد. به عبارت دقیق تر، سایر آثار اقتصادی سالمندی از مجاری مختلف بر رشد اقتصادی تاثیر دارد و محاسبه نقش پیری جمعیت بر رشد اقتصادی ، در حقیقت برآیند آثار مستقیم و غیرمستقیم این پدیده در توضیح روند تغییر در درآمد و استاندارد های زندگی است . در ایران سیاست های افزایش جمعیت که در دهه های گذشته به اجرا درآمده است ، رشد بی سابقه جمعیت را به دنبال داشته است . این شوک با گذشت زمان به ردههای سنی بالاتر انتقال یافته و پیش بینی های انجام گرفته مبین آن است که سالمندی و تبعات آن برای دهه های متوالی ، اقتصاد ایران را با چالش مواجه خواهد ساخت . لذا این مطالعه به شناسایی آثار پیری جمعیت بر رشد تولید با استفاده از رهیافت آزمون کرانه ها و الگوی ARDL، برای دوره زمانی ۱۳۹۹-۱۳۶۳ می پردازد. روابط برآوردی اثر مثبت متغیرهای آموزش، شاخص امید به زندگی و شاخص نرخ مشارکت اقتصادی بر تولید را نشان می دهد، نتایج همچنین نشان از وجود رابطه منفی بین ضریب جمعیت بالای ۶۵ سال بعنوان شاخص پیری جمعیت و همچنین متغیر دامی سالهای جنگ با متغیر وابسته در اقتصاد ایران دارد . به طوری که جمعیت بالای ۶۵ سال بعنوان شاخص پیری جمعیت با ضریب ۲۹/۰ بیشترین تاثیر منفی و نرخ مشارکت اقتصادی با ضریب ۴۱/۰ بیشترین تاثیر مثبت را بر رشد تولید در اقتصاد ایران داشته است .

کلیدواژه ها

پیری جمعیت ، رشد تولید، مخارج دولت ، آموزش، رهیافت ARDL

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.