بررسی وضعیت شاخص های حکمروایی خوب شهری و تاثیر آنها در بازآفرینی شهری (مورد مطالعه: بافت فرسوده شهر سمنان)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی فضایی(جغرافیا)، دوره: 13، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SPPL-13-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 42
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید محمد ناظم رضوی

دانشجوی دکتری معماری و شهرسازی، واحد خوراسگان، دانشگاه آزاد اسلامی، خوراسگان، ایران

نوید سعیدی رضوانی

استادیار گروه شهرسازی، دانشکده معماری و شهرسازی، واحد قزوین، دانشگاه آزاد اسلامی، قزوین، ایران

سیدمحمد رشتیان

استادیار گروه شهرسازی، دانشکده معماری شهرسازی، واحد خوراسگان، دانشگاه آزاد اسلامی، خوراسگان، ایران

چکیده

شهر به عنوان یکی از اصلی ترین منابع، نقش بسیار مهم و تعیین کننده ای در توسعه دارد؛ بنابراین، مدیریت شهری جایگاه مهمی در راستای توسعه شهر دارد. در این زمینه حکمروایی خوب شهری با استفاده از ظرفیت نهادهای موجود و ایجاد بسترهای نهادی برای تسهیل در تصمیم گیری و تصمیم سازی پایدار در بازآفرینی بافت فرسوده شهری موثر است. هدف از پژوهش حاضر بررسی وضعیت شاخص های حکمروایی خوب شهری و تاثیر آنها در بازآفرینی بافت فرسوده شهر سمنان است. روش این پژوهش توصیفی-تحلیلی، مبتنی بر گردآوری داده های میدانی و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است. در پژوهش حاضر روایی ساختاری و محتوایی پرسشنامه تایید و سپس پایایی آن با ضریب کرونباخ بیشتر از ۷۰/۰ تایید شد. جامعه آماری پژوهش ساکنان بافت فرسوده شهر سمنان بالغ بر ۹۲۲۰۳ نفر است. حجم نمونه با فرمول کوکران ۳۸۰ نفر تعیین شد. نتایج پژوهش با استفاده از آزمون تی تک نمونه ای نشان داد که متغیرهای حکمروایی خوب شهری درسطح کمتر از ۰۵/۰ معنادار هستند؛ درنتیجه وضعیت متوسطی در بافت فرسوده شهر سمنان دارند. همچنین، نتیجه آزمون تایید کرد که بهترین وضعیت مربوط به شاخص عدالت محوری با میانگین رتبه ای ۲۴/۴ بوده است. نتیجه آزمون تی تک نمونه ای نشان داد که وضعیت بازآفرینی بافت فرسوده در شهر سمنان ضعیف بوده است. علاوه بر این، نتیجه رگرسیون به تاثیرگذاری ۲/۶۳ درصد حکمروایی خوب در ارتقا بازآفرینی شهری اشاره دارد که دو شاخص شفافیت و عدالت به ترتیب با مقدار بتا ۳۲۴/۰ و ۳۱۱/۰ بیشترین تاثیرگذاری را بر بازآفرینی دارند. درمجموع، حکمروایی خوب شهری به عنوان یک الگوی مدیریت شهری می تواند در بازآفرینی بافت فرسوده موثر باشد.

کلیدواژه ها

حکمروایی خوب, بازآفرینی, بافت فرسوده, توسعه شهری, شهر سمنان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.