تحلیل کیفی مجموعه سعدالسلطنه قزوین از منظر تاثیر فرهنگ و هویت بر کالبد معماری

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس بین المللی پژوهش در علوم و مهندسی و پنجمین کنگره بین المللی عمران، معماری و شهرسازی آسیا
  • کد COI اختصاصی: ICRSIE08_469
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 150
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی صالحی فر

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه معماری

مهدی صفری فرد

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری

حسنا ورمقانی

گروه معماری، واحد قزوین

چکیده

از آنجا که شناخت صحیح هر فضا علاوه بر تجزیه و تحلیل معمارانه آن محیط، نیازمند بررسی عوامل پیدایش، کاربران و فعالیت های درون فضا (جنبه های محتوایی) به عنوان مولفه های هویت بخش آن میباشد، می توان بر تاثیر نقش هویت و فرهنگ هر منطقه بر معماری بناهای آن دوره نیز اثر بسزایی بگذارند. بنابراین با هدف مطالعه و استفاده از مولفه های هویتی در هر دوره زمانی عوامل فوق سبب شناخت جامع تری از هویت معماری هر اثر می گردد. با بررسی اولیه در اسناد تاریخی دوران قاجار در شهر قزوین و ساخت و سازهای خاص آن زمان متوجه تاثیر فرهنگ و هویت بر پدید آمدن آثار معماری همچون سعدالسلطنه قزوین شده و این راهی برای ایجاد فضاهایی اقتصادی و اجتماعی در شهر قزوین بوده است، به طوری که سیمای شهر قزوین نیز دگرگون گشت و تمام ساخت وسازها در راستای رفاه حال بازرگانان و تجارساخته شد، بیشترین انگیزه آن نیز نزدیکی قزوین به پایتخت و بودن انبارهای بسیار تهران درقزوین و نیز بارانداز بودن این شهر و همچنین ایجاد شبکه های نوین گذرگاه تجاری به دیگر نقاط ایران و دنیا بود که بر اهمیت شهر قزوین افزود،به طوری که ساخت مجموعه تاریخی کاروانسرای بزرگ سعدالسلطنه در این دوره به دست باقر خان سعدالسلطنه حاکم وقت قزوین، بیش ازپیش ضرورت یافت. روش تحقیق حاضر به صورت مطالعات کتابخانه ایی و کیفی بوده و در جهت پاسخگویی و تاثیر فرهنگ و هویت بر شکل گیری بناهایی همچون سعدالسلطنه قزوین گام خواهد برداشت. نتایج پژوهش نشان میدهد ساختار هویت و معماری دوران قاجار بر اساس نیاز به فضاهای اقتصادی شکل گرفته و روابط فضایی و معماری سنتی را برای ایجاد بهزیستی و آسایش و آسودگی برای بازرگانان و تجاری فراهم آورده و در نهایت یک نشانه هویتی برای فضای تجاری در قرون گذشته و حال می باشد.

کلیدواژه ها

سعدالسلطنه، قزوین، فرهنگ، معماری، هویت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.