تناوب در محمول های سه ظرفیتی و ارتباط آن با نوع عمل در زبان فارسی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پژوهش های زبان شناسی، دوره: 15، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JRLU-15-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 37
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

والی رضایی

دانشیار گروه زبان شناسی دانشکده زبان های خارجی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

ژاله مکارمی

پژوهشگر پسادکتری، گروه زبان شناسی، دانشکده زبان های خارجی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

افعال در دستور نقش و ارجاع براساس مشخصه­های ایستایی، کرانمندی و لحظه­ای ­بودن، در شش طبقه افعال ایستا، کنشی، لحظه­ای، پایا، لمحه­ای و کنشی-پایا قرار ­می­گیرند. این طبقات می­توانند با توجه ­به ساخت موضوعی و تعداد مشارکت کنندگان در رویداد، حاوی محمول­های یک­ظرفیتی، دوظرفیتی، و سه­ظرفیتی باشند. محمول­های سه­ظرفیتی، با دربرداشتن مفهوم انتقال مالکیت یا حرکت، به سه موضوع در ساخت بند نیاز دارند. موضوع فعل در تناوب موضوعی محمول­های سه­ظرفیتی در بیش از یک قالب نحوی ظاهر می­شود؛ در ساخت متعارف، مفعول مستقیم با نشانه «را» و مفعول غیرمستقیم با حرف اضافه ظاهر می­شود. در گونه تناوبی، با حذف حرف اضافه، موضوع غیرفرانقش، نقش مفعول مستقیم می­گیرد و ساختار مفعول اولیه-ثانویه ایجاد می­شود. زبان فارسی، مانند اکثر زبان­های دیگر، در مقایسه با محمول­های یک ظرفیتی و دوظرفیتی، تعداد محمول­های سه­ظرفیتی کمتری دارد؛ ولی شناخت رفتار این فعل­ها در کاربرد درست آن ها حائز اهمیت است. هدف این پژوهش، بررسی تناوب مفعول در محمول­­های سه­ظرفیتی و ارتباط آن با نوع عمل در چارچوب دستور نقش و ارجاع است. داده­های پژوهش برگرفته از وب­گاه­های خبری و عمومی، روزنامه، کتاب، و گفتگوهای روزمره است. از آنجا که اکثر افعال ایستا و زیرگروه­های آن، با مشخصه مشترک عدم پویایی، یک­ظرفیتی و دوظرفیتی هستند، تعداد اندک محمول­های سه­ظرفیتی به­دلیل ایستایی و ناگذرایی، گونه تناوبی ندارند. مشخصه مشترک افعال کنشی-پایای سه موضوعی، انتقال موضوع هدف از کنشگر به گیرنده است و عمده تناوب در زیرگروه افعال کنشی-پایای حرکتی صورت می­گیرد. تناوب در برخی محمول­های سه­ظرفیتی افعال لحظه­ای قابل اعمال است؛ ولی در افعال پایا، عمدتا به ساختی نادستوری منجر می­شود. درمجموع، تناوب در محمول­های سه­ظرفیتی، نتیجه انتخاب نشاندار موضوع هدف و در طبقه افعال کنشی-پایا و زیرطبقه افعال حرکتی بیش از سایر طبقات مشهود است؛ دلیل این امر، پویایی و گذرایی نسبتا بالای افعال این طبقه، در مقایسه با سایر طبقات فعلی است.

کلیدواژه ها

تناوب, محمول های سه ظرفیتی, نوع عمل, دستور نقش و ارجاع, زبان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.