تعیین درجه رسایی واج های زبان فارسی براساس یک مطالعه آکوستیکی و مقایسه آن با مدل پارکر (۲۰۰۸)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: پژوهش های زبان شناسی، دوره: 15، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JRLU-15-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 157
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود مشیدی

دانشجوی دکتری زبانشناسی، دانشکده زبان های خارجی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

بتول علی نژاد

دانشیار، گروه زبانشناسی، دانشکده زبانهای خارجی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

رسایی و جنبه­های مختلف آن علاوه بر تاثیر بر ساختار هجا در مواردی می­تواند به­عنوان محرک وقوع برای برخی فرایندهای واجی و واژ- واجی زبان ایفای نقش کند. مبنای تحلیل رسایی­بنیاد این فرایندها در این است که ابتدا درجه رسایی واج­های زبان به صورت سلسله مراتبی مشخص شود. برای این منظور،  ابتدا با توجه به بنیان­های نظری ارائه شده پیرامون رسایی، جدول سلسله مراتب رسایی واج­های زبان فارسی به صورت یک فرضیه مطرح شد. سپس براساس روش تحقیق پارکر(۲۰۰۸) همه ۲۳ همخوان زبان فارسی در جایگاه آغازه و در جایگاه پایانه هجای CVC در بافت های یکسان به کار رفت. ۶ واکه زبان فارسی نیز در بین دو همخوان مشترک قرار گرفت. همه داده­ها، در قالب جملات حامل توسط ۱۰ گویشور تک­زبانه فارسی­زبان سه بار خوانده و ضبط ­شد و توسط نرم افزار پرت تقطیع و اندازه­گیری شد. تمامی واج­های هدف از نظر چهار پارامتر شدت، دیرش، بسامد پایه و سازه اول (با توجه به طبقات آوایی مختلف) اندازه­گیری شدند. تحلیل آماری داده­های زبان فارسی و مقایسه آن با نتایج پارکر(۲۰۰۸)  نشان داد که رسایی واجهای زبان فارسی با مدل وی منطبق است. بدین معنی که شدت مهمترین همبسته فیزیکی رسایی است و براساس آن مدل سلسله مراتب رسایی زبان فارسی ارائه شد. به دلیل  محدودیت فضا در این مقاله صرفا نتایج آماری مربوط به متغیر شدت ارائه می­شود.

کلیدواژه ها

رسایی, شدت, درجه رسایی, سلسله مراتب رسایی پارکر(۲۰۰۸)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.