کاهش تدریجی مصرف آب کشاورزی گامی موثر در سازگاری با کمبود آب در ایران

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های راهبردی در علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ASNR-9-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 45
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شاهرخ زندپارسا

دانشگاه شیراز

علیرضا سپاسخواه

عضو پیوسته فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران و استاد دانشگاه شیراز

شهره دیداری

استادیار دانشگاه شیراز

چکیده

رشد جمعیت در سال های گذشته، توسعه اقتصادی مرتبط با کشاورزی فاریاب و تغییر رژیم غذایی موجب افزایش شدید مصرف آب در ایران در سه دهه اخیر شده­است. مصرف آب در ایران نسبت به آب تجدیدپذیر از چندین دهه گذشته پیوسته بیشتر از ۴ برابر حد آستانه شروع تنش آبی رسیده است. برابر نتایج واکاوی ماهواره GRACE ۴، مقدار تخلیه سالانه منابع آب های زیرزمینی حدود ۹/۱۵ میلیارد مترمکعب برآورد شد که این عدد به اشتباه توسط دیگر متخصصان، ۷/۴ میلیارد مترمکعب در سال برآورد شده­است. در پژوهش حاضر، با استفاده از نتایج ماهوارهGRACE ، کسری مخزن آب های زیرزمینی در سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۱ بر خلاف مقدار گزارش شده یعنی ۱۴۳ میلیارد مترمکعب، بیش از ۳۵۰ میلیارد مترمکعب برآورد شد. در ایران، برای متعادل کردن مصرف آب، در عمل از کاهش مصرف آب پرهیز شده است و در واقع، با ساخت سدهای زیاد و حفر فراوان چاه ها، آب بیشتری از سهمیه محیط­ زیست مصرف شده است. برای جلوگیری از رسیدن به شروع تنش آبی شدید یا مصرف ۶۰% آب تجدیدپذیر، توصیه می شود که ۴۴% از مصرف آب کشاورزی کاسته شود. این کاهش زیاد، دشواری های بسیار زیادی مانند جلب موافقت و همکاری کشاورزان برای مشارکت در کاهش مصرف آب، تحویل حجمی آب، تامین ارز کافی برای واردات محصول های کشاورزی، ایجاد شغل هایی مستقل از آب و آبیاری برای کشاورزان و افزایش شدید قیمت محصول های کشاورزی را در پی دارد.

کلیدواژه ها

آب شرب, آب کشاورزی, آب زیرزمینی, آب صنعت, ماهواره GRACE

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.