بهبود شبیه سازی زمین آماری معدن چغارت با تحلیل داده های ترکیبی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: سومین کنفرانس ملی فناوری های معدنکاری ایران
  • کد COI اختصاصی: IMT03_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 57
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین ملایمت

دانشکده مهندسی معدن و متالورژی، دانشگاه یزد ، یزد، ایران

فرهاد محمدتراب

دانشکده مهندسی معدن و متالورژی، دانشگاه یزد ، یزد، ایران

امین حسین مرشدی

دانشکده مهندسی معدن و متالورژی، دانشگاه یزد ، یزد، ایران

چکیده

داده های عیاری به کاررفته در ارزیابی ذخایر معدنی ماهیت ترکیبی بسته دارند؛ به این معنی که بین ۰ تا ۱۰۰ درصدمقید بوده، همواره مثبت هستند و افزایش یک متغیر، به اجبار باعث کاهش سایر متغیرها می شود. در این شرایط، واریانس،کوواریانس، واریوگرام و تمام ممان های آماری و زمین آماری تحمیلی بوده و تخمین های زمین آماری در سطح نامعلومیاریب و اشتباه هستند. برای حل این مشکل، لازم است سیستم عددی داده ها با روش ریاضی مناسب باز شود. در پژوهشحاضر، شکل نوینی از تبدیل لگاریتمی ایزومتریک (ilr) برای باز کردن داده های عیاری و شبیه سازی زمین آماری کانسارچغارت استفاده شده است. به منظور صحت سنجی روش پیشنهادی، از داده چاله ای آتشباری در افق ۱۱۷۰ معدنچغارت استفاده شد. نتایج نشان میدهند که باز کردن داده ها، از شبیه سازی عیارهای غیر ممکن آهن (بیش از ۴ / ۷۲درصد) جلوگیری نموده و عدم قطعیت تخمین عیار آهن نسبت به روشهای سنتی زمین آماری را کاهش می دهد. اینبهبود، در خصوص عیار فسفر بسیار بارزتر است. درمجموع، با اجرای روش پیشنهادی این پژوهش، منحنی های تناژ وعیار متوسط آهن و فسفر با صحت و اعتبار بالاتری محاسبه می شوند. این مسئله باعث کاهش خطای کلاسه بندی، ایجاددید واقعی تر از کانسار و اجرای دقیق تر طرح اختلاط ماده معدنی می شود.

کلیدواژه ها

زمین آمار چند متغیره، داده ترکیبی، نسبت لگاریتمی ایزومتریک (ilr)، شبیه سازی، معدن چغارت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.