مدل سازی داده های الکترومغناطیسی حوزه زمان با روش زهدی

  • سال انتشار: 1403
  • محل انتشار: مجله مهندسی منابع معدنی، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_MHRE-9-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 40
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داود رجبی

دانشجوی دکترا، پژوهشکده علوم پایه کاربردی جهاد دانشگاهی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران

سعید میرزایی

استاد، پژوهشکده علوم پایه کاربردی جهاد دانشگاهی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران

علیرضا عرب امیری

دانشیار، دانشکده مهندسی معدن، نفت و ژئوفیزیک، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود

چکیده

روند روبه رشد برداشت های حوزه زمان نیاز این حوزه را به مطالعه در خصوص پردازش داده ها افزون ساخته است. باتوجه به حجم بالای داده های برداشت شده دستیابی به تسریع در ارایه مدلی با دقت قابل قبول که در برابر نویز نتایج مناسبی را ارایه دهد، همواره مورد توجه پژوهشگران بوده است. پردازش داده های الکترومغناطیسی حوزه زمان برخلاف حوزه فرکانس، پیچیدگی های بسیاری دارد. اغلب روش های معکوس سازی در این حوزه نیازمند مدل اولیه، جداول دیجیتالی جستجو، محاسبات سنگین ماتریس ژاکوبین و یا مشتقات فریچت  هستند. روش زهدی در ابتدا به عنوان یک روش کاربردی برای ارزیابی داده های مقاومت ویژه الکتریکی برداشت شده با استفاده از آرایه های الکترودی ونر و شلومبرژه معرفی شد که با تعیین مدل اولیه، بر اساس داده های برداشت شده مانع از محاسبات سنگین و تکرارپذیر ماتریس ژاکوبین و یا مشتقات فریچت می شود. نظر به توانایی روش زهدی در مدل سازی داده های مقاومت ویژه الکتریکی (رسانایی ویژه)، در این مقاله امکان استفاده از این روش در مدل سازی داده های الکترومغناطیسی حوزه زمان به وسیله مدل های مختلف مصنوعی بررسی شد. نتایج مدل سازی به کمک این روش، نشان می دهد علاوه بر بهبود نتایج نهایی، این روش پایداری خوبی را در برابر افزودن نویز ۵ و ۱۰ درصد به داده ها نشان می دهد که برای معکوس سازی داده هایی که نویز بالایی دارند مورد توجه و مطالعه بیشتری قرار می گیرد.

کلیدواژه ها

روش زهدی, روش تبدیل سریع, مدلسازی الکترومغناطیسی حوزه زمان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.