نقش آشنایی با ادبیات کلاسیک فارسی در داستان‌نویسی معاصر

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: ششمین همایش پژوهشهای ادبی
  • کد COI اختصاصی: LRC06_136
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1512
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه صادقی

کارشناس ارشد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه

غلامحسین غلامحسین زاده

دانشیار زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

ادبیات کلاسیک فارسی گنجینه‌ای ارزشمند و میراثی بی‌بدیل و پایدار از فرهنگ و دانش و هنر است. آشنایی و مطالعه آن فواید بسیاری دارد و بویژه برای آفرینش‌های ادبی تازه مانند داستان‌نویسی سودمند است. نویسنده ایرانی پیش از آنکه با ادبیات سایر ملل آشنا شود، در دامان این فرهنگ پرورش یافته‌است و ادبیات سرزمین خود را می‌شناسد و بدیهی‌است اگر ارتباطی ژرف و انسی پایدار با این گنجینه پرگهر داشته باشد، در آفرینش اثر خویش خودآگاه و ناخودآگاه از آن بهره‌های بسیار می‌برد و تأثیرات فراوان می‌پذیرد. اگرچه داستان‌نویسی نوین ایران تحت تأثیر شیوه داستان‌نویسی غرب بوجود آمده‌است اما ریشه در ادبیات کلاسیک فارسی دارد. اغلب داستان‌نویسان برجسته معاصر با ادبیات کلاسیک فارسی آشنا بودند و یکی از منابع تأثیر‌پذیری خود را ادبیات کلاسیک فارسی می‌دانند و بخشی از موفقیت خود را مرهون آشنایی با ادبیات کلاسیک فارسی هستند. پژوهش حاضر ضمن انعکاس سخنان داستان‌نویسان درباره لزوم مطالعه و بهره‌مندی از ادبیات کلاسیک فارسی در آفرینشهای ادبی، به برخی از تأثیراتی که از ادبیات کلاسیک فارسی در آثار داستانی آنها مشهود است، می‌پردازد. نتیجه حاصل از پژوهش نشان می‌دهد داستان‌نویسی معاصر ایران ضمن تأثیر از ادبیات غرب، از دل ادبیات کلاسیک فارسی بوجود آمده‌است و ریشه در ادبیات این سرزمین دارد و نیز براساس نظر داستان‌نویسان آشنایی نویسنده با ادبیات کلاسیک فارسی برای پیشرفت در داستان‌نویسی معاصر ضروری است.

کلیدواژه ها

ادبیات کلاسیک فارسی، داستا‌ن‌نویسی، جمالزاده، دانشور، گلستان، آل احمد، گلشیری، ابراهیمی، دولت‌آبادی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.