مفهوم زیبایی و زشتی (حسن و قبح) در مثنوی مولانا

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: ششمین همایش پژوهشهای ادبی
  • کد COI اختصاصی: LRC06_120
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 5621
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا شانظری

استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه یاسوج

چکیده

مسأله حسن و قبح از دیرباز مورد توجه متکلمین بوده و با توجه به ماهیت آن ، اختلاف نظر گروه های مختلف علمای علم کلام را در پی داشته است.گروهی بر عقلی بودن آن اصرار داشته و عده ای بر شرعی بودن آن پای می فشارند. مولانا هر چند در اصول پایبند به عقاید اشاعره است اما در مبحث حسن و قبح از دایره اعتقادات اشعریان فراتر رفته و بر خلاف نظر آنان سخن گفته است. مولانا حسن و قبح را به زیبایی و زشتی تأویل کرده و تا حدودی نزدیک به عقاید شیعه و معتزله در مورد ماهیت ، ضرورت و نتیجه آن داد سخن داده است . در این مقاله، موارد اختلاف نظر مولانا با اشاعره در زمینه حسن و قبح، با ذکر شواهدی از مثنوی مشخص گردیده و دیدگاه او نسبت به چند مورد از مصادیق زیبایی و زشتی که همراه با زیبا اندیشی عارفانه است ، تبیین شده است.

کلیدواژه ها

حسن و قبح ، زیبایی و زشتی ، مولانا، مثنوی ، اشاعره ، معتزله

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.