تاثیر متغیرهای کلان اقتصادی بر ثبات بانک های ایران

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله سیاست گذاری اقتصادی، دوره: 9، شماره: 18
  • کد COI اختصاصی: JR_EPYA-9-18_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 80
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اسفندیار جهانگرد

دانشیار دانشکده اقتصاد، دانشگاه علامه طباطبایی

فاطمه عبدالشاه

دانشجوی دکتری اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی

چکیده

این مقاله در پی بررسی اثر متغیرهای کلان قتصادی بر ثبات بانک ها با استفاده از داده های ۱۷ بانک در طول دوره ۱۳۹۱-۱۳۸۶ است. بدین منظور اثر سه متغیر کلان اقتصادی نرخ بهره، نرخ تورم و نرخ رشد تولید ناخالص داخلی بر شاخص ثبات بانک ها سنجیده می شود. برای به دست آوردن یک شاخص ترکیبی برای ثبات بانک ها (شاخص ثبات)، میانگین وزنی متغیرهای نسبت هزینه به کل درآمد، مطالبات مشکوک الوصول به کل مطالبات، نسبت سود خالص به کل دارایی و نسبت تسهیلات به سپرده ها محاسبه می شود. برای محاسبه وزن هر کدام از متغیرها در ساخت شاخص ترکیبی، ابتدا با استفاده از مدل لاجیت، رگرسیون را تخمین زده، و سپس با استفاده از ضرایب، وزن هر کدام از متغیرها تعیین می شود و در نهایت، با استفاده از آزمون های پانل، اثر متغیرهای کلان روی شاخص ثبات سنجیده می شود. نتایج حاکی از آن است که نرخ تورم در دوره مورد بررسی تاثیر منفی و معنی دار بر شاخص ثبات بانک ها دارد. متغیر نرخ بهره دارای تاثیر مثبت و معنی دار بر ثبات بانک ها است و متغیر رشد تولید ناخالص داخلی دارای تاثیر منفی و معنی دار بر ثبات بانک ها می باشد که دلیل این تاثیر منفی به رابطه منفی بین رشد تولید ناخالص داخلی و سود بانک ها مربوط می شود. اثر شاخص هرفیندال- هیرشمن، نیز برای بررسی تمرکز در صنعت بانکداری بر شاخص ثبات سنجیده شده است. اگر چه این تاثیر مثبت است اما از نظر آماری معنی دار نیست.

کلیدواژه ها

متغیرهای کلان اقتصادی, ثبات بانک ها, اثرات ثابت داده های پانل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.