آموزش اصطلاحات زبان فارسی به غیرفارسی زبانان: راهبر دهایی آموزشی در طراحی دروس

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: ششمین همایش پژوهشهای ادبی
  • کد COI اختصاصی: LRC06_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1896
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهین ناز میردهقان

استادیار زبان شناسی، دانشگاه شهید بهشتی

فرانک کیانفر

کارشناس ارشد آموزش زبان فارسی به غیرفارسی زبانان، دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

اصطلاحات، با ساختار هایی مجازی ، در عمق فرهنگ هر زبان جای دارند، و تحت اللفظی نبودن محض بیان معنا در آنان به دشواری فهم و یادگیری می انجامد. هدف کلی این پژوهش ارائه ی راهبرد های آموزشی بر آموزش و یادگیری اصطلاحات است، و بر این اساس ده درس (در 2 حوزه کلی عواطف انسانی و رفتارهای انسانی ) در زمینه ی آموزش اصطلاحات در زبان فارسی بر پایه ی روش ارتباطی تدوین و تناسب آنان با مبانی نظری تحقیق، با پرسشنامه، مورد ارزیابی تکوینی قرار گرفته است. حوزه ی نخست، عواطف انسانی، پنج درس با موضوعات : شادی ، غم و ناراحتی ، عصبانیت ، علاقه ، و ترس و نگرانی ، و حوزه ی دوم، یعنی رفتارهای انسانی، پنج درس با موضوعات: بی احتیاطی و شکست ، موفقیت و شهرت ، تلاش و موقعیت اجتماعی ، توجه و آگاهی ، مشکلات و برخورد با آنها را شامل می گردد. شرایط انتخاب اصطلاحات جهت تدوین دروس شامل گزینش: 1) اصطلاحاتی که زبان آموزان با حداقل دشواری قادر به آموختن آنان هستند؛ 2) پربسامد ترین اصطلاحات در زبان هدف 3) اصطلاحاتی که از لحاظ پیچیدگی در کلمات و گرامر متناسب با سطح زبان آموزی باشند 4) اصطلاحات با معانی مصور و مجازی واضح. متغیر های موثر بر درک و یادگیری اصطلاحات، بر مبنای کوپر (1998)، شامل: ویژگی های زبانی اصطلاحات، میزان حمایت بافتی، گروه بندی اصطلاحات بر اساس دسته های مضمونی و نقش مداخله ی زبان مادری در یادگیری اصطلاحات است. توالی برنامه آموزشی در تمامی دروس مشتمل است بر: 1) بحث و توضیح در مورد اصطلاحات؛ 2) تقسیم بندی اصطلاحات؛ 3) نقاشی اصطلاحات؛ 4) افزودن اصطلاحات به داستان؛ 5) اجرای اصطلاحات؛ و 6) تمرین های بازگویی. تجزیه و تحلیل نتایج ارزیابی تکوینی دروس تهیه شده گویای آن است که مقدارt به دست آمده در سؤالات پژوهش در سطح 05/0= α و در درجه ی آزادی 39 df: معنادار است، و میزان تناسب دروس با رویکرد ارتباطی، موضوع اصلی، معیارهای انتخاب اصطلاحات، فعالیت‌های موثر بر آموزش اصطلاحات و با تکالیف و تمرین های آموزش اصطلاحات بیشتر از سطح متوسط می باشد.

کلیدواژه ها

آموزش اصطلاح، انتخاب، دسته بندی مضمونی، روش ارتباطی، ارزیابی تکوینی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.