طراحی الگوی «برنامه های پس از مدرسه»۱ در فضای مجازی برای دانش آموزان سوم راهنمایی (مرحله اول دوره متوسطه)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه فناوری آموزش، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JEIT-10-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 34
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طاهره شاه جعفری

برنامه ریزی آموزش از راه دور، دانشکده، علوم تربیتی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

حسین ابراهیم آبادی

آموزش الکترونیکی و روانشناسی تربیتی، پژوهشکده مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی، تهران، ایران

عیسی ابراهیم زاده

گروه روانشناسی تربیتی، دانشکده علوم تربیتی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

محمد هاشم رضایی

روانشناسی تربیتی، دانشکده علوم تربیتی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

چکیده

این پژوهش، طراحی الگوی  برنامه­های پس از مدرسه در فضای مجازی را برای دانش­آموزان سال سوم راهنمایی تحصیلی شهر تهران در سال۹۲-۱۳۹۱مورد بررسی قرار داده است. در این چهارچوب مولفه های اصلی الگو به منظور تعیین نیازها وعوامل اصلی تعیین­کننده برنامه های پس از مدرسه در فضای مجازی، شناسایی و روابط بین آن­ها مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت. بدین منظور از پرسش­نامه محقق­ساخته برای دانش آموزان و مصاحبه نیمه­ساختاریافته با  مدیران و معلمان و دست اندرکاران تعلیم و تربیت استفاده گردید. داده های استخراج شده از پرسشنامه ها و نیز مصاحبه با متخصصان و صاحب نظران در حوزه­های  برنامه­ریزی درسی، تکنولوژی آموزشی و فناوری اطلاعات و ارتباطات با استفاده از دو نرم افزار SPSS و اموس AMOS مورد پردازش و تجزیه و تحلیل قرار گرفته و به این ترتیب الگوی مفهومی "برنامه­های پس از مدرسه در فضای مجازی" تایید شد.  با توجه به نیازسنجی انجام شده، مولفه­های الگوی برنامه­های پس از مدرسه در فضای مجازی، به دو دسته متغیر برون­زاد «دانش و مهارت» و هفت  متغیر درون­زاد «فردی-اجتماعی»، «کسب اطلاعات»، «استفاده فوق برنامه»، «دسترسی به اطلاعات و منابع»، «فراغتی»، «محل برنامه های پس از مدرسه» و «ویژگی های شبکه» تقسیم شدند. در نهایت نتایجنشان داد کهدو مولفه "ویژگی­های فردی – اجتماعی" و "محل برنامه های پس از مدرسه" بیشترین اثرات را به صورت مستقیم و غیر مستقیم بر الگوی برنامه­های پس از مدرسه در فضای  مجازی دارند. همچنین علاوه برشناسایی مولفه­های اصلی برنامه­های پس از مدرسه و بررسی میزان تاثیرات هر کدام، علل و ضرورت این برنامه­ها بر اساس نتایج کمی و کیفی به دست آمده مورد بررسی قرار گرفته است.

کلیدواژه ها

برنامه های پس از مدرسه, اوقات فراغت, فضای مجازی, نیاز سنجی, نوجوانان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.