بررسی کارایی و تحلیل حساسیت شبیه های مختلف نرم افزار SIRMOD در طراحی آبیاری جویچه ای

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: مجله مهندسی منابع آب، دوره: 6، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_WEJMI-6-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 37
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی مرادزاده

دانشجوی دکتری آبیاری و زهکشی دانشگاه شهید چمران اهواز

سعید برومندنسب

استاد گروه آبیاری و زهکشی دانشگاه شهید چمران اهواز

رضا لاله زاری

دانشجوی دکتری آبیاری و زهکشی دانشگاه شهید چمران اهواز

مهدی بهرامی

دکتری آبیاری و زهکشی دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

درصد زیادی از زمین­های کشاورزی در ایران به­صورت جویچه­ای آبیاری می­شوند که تحقیق درباره ی کاربرد روش مزبور نیاز به توجه بیش­تری دارد. از طرفی، کسب اطلاعات لازم برای پیش بینی و محاسبه ی منحنی­های پیشروی و پسروی آب در جویچه ها، مستلزم اندازه گیری­های دقیق در داخل مزرعه می­باشد، که این کار باعث صرف هزینه و وقت زیادی می­گردد. مهمترین هدف این پژوهش ارزیابی نتایج حاصل از شبیه سازی شبیه ­های آب پویایی، لختی صفر، و موج تحرکی با کاربرد اطلاعات مزرعه­ای با نرم افزارSIRMOD  می باشد. هم­چنین، این نرم افزار به­وسیله ی سه فراسنج ورودی شامل بده، ضریب زبری مانینگ و شیب زمین نیز مورد تحلیل حساسیت قرار می گیرد. آزمایش­های صحرایی در مزرعه ی پژوهش­های دانشکده ی مهندسی علوم آب دانشگاه شهید چمران اهواز انجام پذیرفت. داده­ها از سه جویچه با بافت متوسط رسی به طول­های ۶۰، ۸۰ و۹۰ متر، در سه تکرار و تحت سه بده ی ۱، ۲۵/۱و ۵/۱ لیتر بر ثانیه برداشت شدند. برای خطایابی از چهار شاخص آماری توزیع نسبت به خط ۴۵ درجه (a)، متوسط خطای پیش بینی شبیه (Er)، ضریب وایازی (R۲)، و متوسط خطای نسبی شبیه (Ea) استفاده شد. نتایج تحلیل حساسیت نشان دادند که نرم افزار SIRMOD به تغییرات فراسنج­های ورودی مذکور حساس است. هم­چنین، مقادیر پیش بینی شده در مرحله ی پیشروی برای همه تیمارها و تمامی شبیه ­ها بیش­تر از مقادیر مشاهده شده بود. بطور  کلی، مقادیرa  و R۲ بیانگر مناسب بودن شبیه های آب پویایی، و لختی صفر برای پیش بینی فرایند پیشروی جریان در مقایسه با شبیه موج تحرکی بودند. با مقایسه ی شاخص­های آماری مشاهده می­شود که شبیه­های لختی صفر و آب پویایی در این­جا نیز مانند مرحله ی پیشروی، مرحله ی پسروی را نسبت به شبیه موج تحرکی بهتر شبیه سازی می­کنند.

کلیدواژه ها

آبیاری جویچه ای, مرحله ی پیشروی, مرحله ی پسروی, تحلیل حساسیت, SIRMOD

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.