ارزیابی ارتباط عمق تهاجم با پارامترهای کلینیکوپاتولوژیک در کارسینوم سلول سنگفرشی دهان

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد، دوره: 48، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JMDS-48-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 49
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نرگس قاضی

دانشیار، گروه آسیب شناسی دهان، فک و صورت، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

نوشین محتشم

استاد، گروه آسیب شناسی دهان، فک و صورت، دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

کاظم انوری

دانشیار، گروه رادیوتراپی انکولوژی دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

مهدخت اقدسی

دانشکده دندانپزشکی مشهد،دپارتمان تخصصی پروتز

چکیده

چکیدهمقدمه: هدف این مطالعه کوهورت تاریخی بررسی ارتباط عمق تهاجم تومور (Depth of invasion/DOI) و پاسخ لنفوسیتی میزبان (Lymphocytic host response/LHR) در بیوپسی­های کارسینوم سلول سنگفرشی دهان (Oral squamous cell carcinoma/OSCC) با پارامترهای کلینیکوپاتولوژیکال مختلف بیماری بود. مواد و روش ها: هشتاد و هفت بیوپسی به دست آمد و اطلاعات بیماران، شامل مرحله بالینی (stage)، درجه میکروسکوپی(grade)، درگیری لنف نود، زمان عود، بقاء کلی (Overall survival/OS) و بقاء عاری از بیماری (Disease free survival/DFS)  ثبت گردید. DOI از غشاء پایه تا عمیق ترین نقطه تهاجم اندازه گیری شد و نمونه­ها به دو دسته کم ریسک (DOI< ۴ میلی­متر) و با ریسک بالا (≤DOI ۴ میلی­متر) تقسیم شدند. همچنین LHR در DOI به صورت خفیف، متوسط و شدید ثبت شد. از آزمون Chi-square، Fisher’s exact و  Kaplan–Meier برای تحلیل یافته ها استفاده شد. سطح معناداری آماری برابر ۰۵/۰ درنظر گرفته شد. یافته ها: DOI بیماران در ۷/۴۳% موارد ، کم­ریسک و در ۳/۵۶% موارد، با ریسک بالا بود. همچنین، LHR خفیف، متوسط و شدید به ترتیب در ۸/۳۶%، ۴/۱۸% و ۸/۴۴% موارد مشاهده شد.  بیشتر بیماران، در stage IV (۳۱%) و grade I  (۹/%۶۰) قرار داشتند. ارتباط معناداری بین DOI با ریسک بالا با مولفه­های stage (۰۰۱/۰> p)، grade (۰۲۱/۰=p)، OS پنج سال (۰۰۱/۰=p)، DFS پنج سال (۰۰۱/۰> p) و درگیری لنف نود (۰۰۱/۰> p) مشاهده شد. همچنین،  LHR با stage (۰۰۳/۰=p) و درگیری لنف نود نیز ارتباط معناداری داشت (۰۰۱/۰=p). نتیجه گیری: گزارش DOI به عنوان یک جزء از بررسی های روتین گزارشات هیستوپاتولوژیک، خصوصا در مراحل اولیه بیماری، می­تواند در تعیین پروگنوز OSCC کمک کننده باشد. این موضوع اهمیت ارزیابی هیستوپاتولوژیک OSCC در طرح درمان را بیان می­کند و ارزش DOI و LHR را در درک جنبه­های کلینیکوپاتولوژیک بیماری نشان می دهد.

کلیدواژه ها

کلمات کلیدی: عمق تهاجم, پاسخ لنفوسیتی میزبان, کارسینوم سلول سنگفرشی دهان, آنالیز بقا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.