برآورد نسبی پتانسیل های ژنتیکی خنثی و تنوع سازشی در جمعیت های پرورشی کپور نقره ای (Hypophthalmichthys molitrix) کشور

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه فیزیولوژی و بیوتکنولوژی آبزیان، دوره: 4، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JAPB-4-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 39
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام جرفی

دانشجوی دکتری شیلات، گروه شیلات، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران

محمدرضا کلباسی

استاد گروه شیلات، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، نور، ایران

مجید صادقی زاده

استاد گروه ژنیتک، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

سیروس امیری نیا

دانشیار سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

در دهه اخیر، مطالعه نشانگرهای خنثی در برابر انواعی که نماینده تنوع سازشی هستند مورد اقبال قرار گرفته است که شاخص­ترین آن ها، مجموعه ژن های MHC است. در مطالعه حاضر نشانگر MHC به همراه ۸ نشانگر ریزماهواره بر روی ۱۳۸ قطعه کپور نقره­ای در استان­های مختلف کشور شامل گلستان، مازندران، گیلان، خوزستان و نمونه های وارداتی از کشور چین، مورد بررسی قرار­ گرفت. میانگین غنای اللی، هتروزیگوسیتی مورد ­انتظار و شاخص شانون به ترتیب برای ریزماهواره­ها ۰۴/۵، ۶۸۲/۰ و ۳۲/ ۱ و جایگاه MHC ۲۱/۴، ۶۷۴/۰ و ۲۳/۱ به دست آمد. آنالیز AMOVA در جایگاه­های ریزماهواره و MHC به ترتیب ۲ و ۳ درصد از واریانس تنوع ژنتیکی را به تفاوت­های بین­جمعیتی اختصاص­داد. با اجرای آزمون وضعیت تعادل در جمعیت­های مورد مطالعه با استفاده از مدل SMM، بروز تنگنای ژنتیکی تایید نشد. با توجه به افزایش معنی­دار هتروزیگوسیتی در هر دو نوع جایگاه در مقایسه با مدل هاردی- وینبرگ و برتری نسبی MHC در ایجاد تمایز بین جمعیت­ها می­توان نقش به گزینی تعادلی را به این جایگاه نسبت­داد. جمع­بندی نهایی مبین آن است که تنوع اللی جایگاه­های مذکور در جمعیت­های مورد بررسی طی چندین دوره تکثیر و پرورش حفظ شده­ است. غنای اللی بالاتر جایگاه MHC-DAB در میان نمونه­های چینی در کنار سطح هتروزیگوسیتی و تنوع بالای درون­جمعیتی می­تواند به­عنوان نقطه­قوت این گروه به­شمار­آید.

کلیدواژه ها

کپور نقره ای, تنوع ژنتیکی, MHC, ریزماهواره

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.