اندازه گیری و تحلیل پیامدهای بدهی عمومی در تامین مالی کسری بودجه عمومی اقتصاد ایران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: نخستین همایش تخصصی حرفه ای حسابرسی مطهر
  • کد COI اختصاصی: MOTTAHER01_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 50
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدرضا آقامیری

دانشجوی دکتری، رشته حسابداری، دانشکده اقتصاد و حسابداری، دانشگاه آزاد اسلامی ، ایران ، تهران

محمد دهقانی استرکی

چکیده

بحران مالی جهان طی سالهای اخیر سبب شد تا توجه محققان به سمت تثبیت و پایداری سیاستهای مالی دولت، پررنگتر شود. همچنین این بحرانها به دولتها یادآور شدند که باید نگاه ویژه ای به پایداری بدهیهای خود داشته باشند تا در شرایط مختلف، ازجمله رکود اقتصادی، بتوانند با حداقل هزینه، بدهیهای خود را بازپرداخت نمایند تا وارد یک بازی پانزی نشوند. ازاینرو، مطالعه حاضر با هدف اندازه گیری و تحلیل پیامدهای بدهی عمومی در تامین مالی کسری بودجه عمومی در بازه زمانی ۱۳۶۲ تا ۱۳۹۹ مورد بررسی قرار گرفته است. داده های مورد نیاز این مطالعه به صورت سری زمانی بوده که از پایگاه بانک اطلاعاتی سری زمانی بانک مرکزی گردآوری شده اند. در این مطالعه، بهمنظور تجزیه وتحلیل اطلاعات از الگوی مدل خود توضیح با وقفه های گسترده (ARDL) استفاده شده است. در این راستا نتایج حاصل از تخمین مدلهای کوتامدت و بلندمدت نشان میدهد که بدهی عمومی تاثیر منفی و معناداری بر تولید ناخالص داخلی دارد. ازاینرو میتوان ادعا نمود که این نوع از بدهیهای عمومی از نوع غیرمولد است. همچنین نتایج نشان داده که حجم پول منتشره به منظور تامین مالی، تاثیر منفی و معناداری بر تولید ناخالص داخلی دارد و بنابراین دولت میبایست نظم و انضباط مالی را در جهت کاهش و کنترل کسری بودجه درنظر داشته باشد. از سویی نیز، کسری بودجه منجر به کسری حساب جاری و بیش ارزش گذاری شده؛ که این امر اثر منفی بر رشد اقتصادی کشور خواهد گذاشت.

کلیدواژه ها

بدهی عمومی، کسری بودجه، تامین مالی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.