بررسی رابطه ابعاد فراشناخت عاطفی و جهت گیری هدف

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های نوین روانشناختی، دوره: 3، شماره: 11
  • کد COI اختصاصی: JR_PSYCH-3-11_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 30
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا هاشمی

دانشجوی دکترای روانشناسی تربیتی دانشگاه شیراز

محمد خیر

استاد بخش روانشناسی تربیتی دانشگاه شیراز

چکیده

فهم ارتباط میان شناخت، فراشناخت، عواطف، انگیزش و فرآیندهای انگیزش درونی از مسائل مطرح در روانشناسی تربیتی است. به اعتقاد برخی از محققین عواطف به عنوان فرآیندی پویا در هر لحظه شناخت، احساس، و فرآیندهای انگیزشی را ترکیب و آنها را با فرآیندهای یادگیری یکی می­نماید. در همین راستا هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه ابعاد مختلف فراشناخت عاطفی بر روی جهت­گیری هدف می­باشد. آزمودنی­های پژوهش شامل ۱۶۷ نفر دختر و پسر دانشگاه شیراز بوده که به روش نمونه­گیری خوشه­ای انتخاب شدند. برای سنجش ابعاد فراشناخت عاطفی از پرسشنامه فراشناخت ولز (۱۹۹۵) و جهت سنجش جهت­گیری هدف نیز از پرسشنامه جهت­گیری هدف الیوت و مک گریگور (۲۰۰۱) استفاده شد. روائی پرسشنامه­ها از طریق تحلیل عاملی و پایائی نیز با استفاده از ضرائب آلفای کرونباخ محاسبه گردید. نتایج حاصل از رگرسیون نشان می­دهد که بعد باور­های منفی در­باره کنترل­پذیری تفکر و خطرات مربوط به نگرانی پیش­بینی­کننده هدف عملکرد-اجتنابی می­باشد. همچنین بعد فرایندهای شناختی پیش­بینی کننده هدف تسلط-رویکردی بوده و بعد باورهای مثبت درباره نگرانی پیش­بینی­کننده اهداف عملکرد- اجتنابی و عملکرد-رویکردی می­باشد. بعد نیاز به کنترل افکار نیز پیش­بینی­کننده هدف تسلط-اجتنابی است.

کلیدواژه ها

فراشناخت عاطفی, جهت گیری هدف

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.