نقض نیابتی کپی رایت در حقوق ایران و آمریکا

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های حقوق تطبیقی، دوره: 23، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_CLRM-23-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 46
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حامد نجفی

Ph.D. Student, Faculty of Law, Department of Private Law, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran.

محمود صادقی

Associate Professor of intangible property Law, Faculty of law, Tarbiat Modares University , Tehran, Iran

مرتضی شهبازی نیا

Associate Professor of Private Law, Faculty of Law, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran.

چکیده

در نظام حقوقی آمریکا، دادگاه ها، با استفاده از نظریه نقض نیابتی کپی رایت و با هدف نیل به توسعه فرهنگی، مسوولیت ناشی از نقض کپی رایت را بر کسانی که به نحو غیر مستقیم، در شکل گیری آن نقش دارند، تحمیل می کنند. در این نظام، با احراز کنترل یکی بر دیگری و کسب منفعت مالی ناشی از نقض برای شخص واجد کنترل، مسوولیت نیابتی به نحو تضامنی، اثبات می شود. در فقه و حقوق ایران، نظریه عمومی مسوولیت نیابتی وجود ندارد و مصادیق نقض نیابتی، مشمول قواعد عمومی مسوولیت مدنی، همچون، اجتماع مباشر و سبب می باشند، که بنا بر نظر مشهور فقها، منتهی به مسوولیت مباشر خواهد شد، مگر آنکه سبب در نظر عرف، اقوی محسوب شود. با توجه به نقش نظام کپی رایت در توسعه فرهنگی جوامع، توصیه می شود دادگاه های ایرانی، ضمن توسعه مفهوم اقوی بودن سبب، در برخی موارد، امکان تحمیل مسوولیت بر کسانی را که ابزار نقض کپی رایت را تهیه می­کنند، فراهم کنند. در این تحقیق تلاش می شود با روش توصیفی تحلیلی و اشاراتی به برخی نوظام های حقوق نوشته مانند آلمان و فرانسه، مفهوم و شرایط نقض نیابتی کپی رایت در آمریکا و ایران تبیین شود.

کلیدواژه ها

Vicarious Infringement, copyright, combination of direct and indirect causes, Financial benefit., نقض نیابتی, کپی رایت, اجتماع مباشر و سبب, نظارت, منفعت مالی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.