الگوهای مداخله کیفری تقنینی در قلمرو تجاوز زناشویی؛ مطالعه تطبیقی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های حقوق تطبیقی، دوره: 25، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_CLRM-25-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 36
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا نعمتی

Ph.D. student of Criminal Law and Criminology, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran.

محمد فرجیها

Associate Professor of Law, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran

رحیم نوبهار

Associate Professor in Criminal Law and Criminology, Faculty of Law, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran

جلیل امیدی

Professor, Faculty of Theology and Islamic Studies, University of Tehran, Tehran, Iran

چکیده

تجاوز زناشویی[۱]، به عنوان یکی از بارزترین جلوه­های خشونت خانگی علیه زنان، پدیده­ای نوظهور نیست؛ اما مقابله با آن، تنها در دهه­های اخیر مورد توجه نظام­های عدالت کیفری قرار گرفته­ است. اسناد بین­المللی خاطرنشان ساخته­اند که رابطه زوجیت نباید به عنوان عاملی برای توجیه­ خشونت­های جنسی، مورد پذیرش قرار گیرد. این اسناد تاکید دارند که خشونت­­ خانگی، نه یک مناقشه ساده خانوادگی، بلکه معضلی اجتماعی­­ است که سلامت عمومی جامعه را تهدید می­کند؛ لذا از دولت­های عضو خواسته­اند با مداخله کیفری به حذف یا کاهش خشونت در خانواده اقدام نمایند. گرچه ضرورت مداخله کیفری برای مقابله با تجاوز زناشویی در بسیاری از کشورها به رسمیت شناخته شده است، قانون­گذاران آنها از الگوی واحدی در این زمینه پیروی نمی­کنند. با دقت در قوانین کشورهای مختلف، برای مقابله با تجاوز زناشویی، چهار الگوی جرم­انگاری (به­مثابه تجاوز به غیرهمسر، در صورت عدم زندگی مشترک زوجین، در فرض همراهی با آسیب­های جسمانی و خردسال بودن همسر) و سه الگوی کیفرگذاری (به­مثابه تجاوز به غیرهمسر، دارای مجازات شدیدتر و یا خفیف­تر از آن) قابل شناسایی است. این مقاله، با روش توصیفی­ تحلیلی، پس از تشریح الگوهای فوق و واکاوی دلایل توجیه­کننده التزام کشورها به هر یک آنها، به بررسی وضعیت فعلی حقوق ایران در این خصوص می­پردازد. [۱]. Marital rape

کلیدواژه ها

Marital Rape, Criminal Intervention, Criminalization, Penalization., تجاوز زناشویی, مداخله کیفری, جرم انگاری, کیفرگذاری.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.