کاربرد روش تجزیه و تحلیل حالات شکست FMEA و نرم افزار PHAST در ارزیابی ریسک زیست محیطی کارخانه نمک زدایی قلعه نار

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: اولین همایش ملی حفاظت و برنامه ریزی محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: NATURE01_664
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3080
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزانه فروزش

دانشجوی کارشناسی ارشد، علوم محیط زیست/

سعید ملماسی

استادیار ، عضو هیئت علمی گروه محیط زیست ، دانشگاه آزاد اسلامی

نعمت الله جعفرزاده حقیقی فرد

دکترای بهداشت محیط

چکیده

این تحقیق با هدف شناسایی و ارزیابی ریسک زیست محیطی کارخانه نمک زدایی قلعه نار در فاز بهره برداری به انجام رسید. درمرحله اول به این منظور پس از شناسایی فعالیت ها و فرآیند کارخانه، خطرات و عوامل بالقوه آسیب رسان شناسایی ، خطرات مهمفرایندی و نقصهای احتمالی قطعات و تجهیزات مهم مورد مطالعه قرار گرفت و خطرات شناسایی شده با استفاده از روش تجزیه و تحلیل حالات شکست و آثار آن FMEA( ) مورد ارزیابی قرار گرفت. در مرحله دوم به دلیل ناکارایی روش تجزیه و تحلیل حالاتدر محاسبه ریسک زیست محیطی مناطق با استفاده از روش تلفیقی AHP , EFMEA به ارزیابی ریسک زیست محیطی مناطقتحت اثر حوادث غیر مترقبه پرداخته شد.همچنین در این مرحله جهت تعیین میزان پراکنش آلودگی و تعیین عدد شدت خسارت ناشی ازانفجار با استفاده از نرم افزار PHAST مناطق نهایی تحت اثر آلودگی و میزان خسارت وارده به آن ها مشخص گردید.نتایج بدست آمده از محاسبه ریسک کارخانه قلعه نار در محدوده بلافصل (مرحله اول) حاکی از آن است که ریسک لوله حاوی آبنمک با امتیاز 046 دارای بالاترین سطح خطر (اضطراری) و ریسک مربوط به جزء کمپرسور با امتیاز 12 دارای کمترین خطر (طبیعی) می باشد؛ و در محدوده تحت اثر (مرحله دوم) تأثیر بر کارکنان کارخانه با امتیاز 2.83 بالاترین نمره ریسک و تغییرکیفیت آب زیرزمینی با امتیاز 68.4 پایین ترین نمره ریسک را دارا میباشند. در نهایت در مرحله اول 3. ریسک در سطح متوسط، 7عدد ریسک در سطح بالا، 4 عدد ریسک در سطح پایین شناسایی گردید. در ارزیابی ریسک زیست محیطی مناطق تحت تأثیر در حوادث غیر مترقبه 3 مورد ریسک با اولویت بالا، 1 مورد ریسک با اولویت متوسط، 3 مورد ریسک با اولویت پایین به دست آمد. در ادامه راهکارهایی جهت کنترل و کاهش ریسک های شناسایی شده ارائه گردید. از جمله راهکارهایی کنترل انفجار و آتش سوزی: بازدیدهای مستمر از سیستم های ایمنی مخازن توسط نفرات نوبت کار و مسئول ایستگاه می باشد.

کلیدواژه ها

تجزیه و تحلیل حالات شکست و آثار آن( FMEA )، واحد نمک زدایی قلعه نار، تجزیه و تحلیل حالات زیست محیطی ( EFMEA )، تحلیل سلسله مراتبی، فست( )PHAST

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.