تحلیل نظریه رکنیت مدیران شرکت های تجاری در حقوق آلمان، انگلیس و ایران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های حقوق تطبیقی، دوره: 24، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_CLRM-24-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 47
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد بیگی حبیب آبادی

Ph.D. Student of private law, faculty of law, University of Tarbiat Modares, Tehran, Iran

محمد عیسائی تفرشی

Professor of private law, faculty of law, University of Tarbiat Modares, Tehran, Iran

مرتضی شهبازی نیا

Associate Professor of private law, faculty of law, University of Tarbiat Modares, Tehran, Iran

چکیده

یکی از مهم ترین نظریات در حقوق شرکت های تجاری نظریه رکنیت مدیران است .مطابق این نظر اراده و افعال مدیران به عنوان اراده و افعال شرکت تجاری تلقی می شود. از لحاظ تحلیلی شخصیت مدیران و شرکت های تجاری یکی بوده و این یکی انگاری به دو نوع مطلق و نسبی تقسیم بندی گردیده است. طبق نظر یکی انگاری مطلق، شخصیت مدیر در شرکت تجاری مستغرق شده و وجود شخصی مدیران نادیده انگاشته می شود و مطابق نظر دوم ضمن یکی انگاری شخصیت مدیران و شرکت تجاری وجود شخصی مدیران در روابط درونی شرکت تجاری نادیده انگاشته نمی شود و اراده مدیر در زمان تصمیم گیری یا انجام اقدامی برای شرکت، قائم مقام و مظهر اراده شرکت تجاری تلقی می گردد و تصمیم مدیر، تصمیم شرکت تلقی می شود. نظریه رکنیت مدیران شرکت های تجاری تاثیر به سزایی در مسوولیت کیفری و مدنی شرکت های تجاری و عدم اعتبار تحدید اختیارات مدیران در مقابل اشخاص ثالث دارد. در گذشته صرفا هیات مدیره شرکت تجاری به عنوان رکن شرکت تجاری تلقی می گردید، ولی در حال حاضر مدیران میانی نیز رکن شرکت تلقی می شوند. نظریه رکنیت در کشورهای آلمان و انگلیس پذیرفته شده است. در حقوق ایران هرچند اختلاف نظر در این خصوص وجود دارد، ولی  برخی از حقوقدانان متمایل به نظریه فوق می باشند.

کلیدواژه ها

Directors, Organic theory, Analysis of Relationship between Directors and Corporation, Will of Corporation, Attribution of Liability to Company, مدیران, نظریه رکنیت, تحلیل رابطه مدیران و شرکت تجاری, اراده شرکت تجاری, انتساب مسوولیت به شرکت تجاری.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.