اثر سه برنامه تمرین مقاومتی، تمرین مقاومتی- راه رفتن به جلو و تمرین مقاومتی- راه رفتن به عقب بر عملکرد‎ ‎قلبی و جسمانی مردان میان سال

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه علوم پیراپزشکی و توانبخشی مشهد، دوره: 12، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JPSR-12-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 50
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی نجاریان کاخکی

دانشجوی دکتری گروه تربیت بدنی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نیشابور، نیشابور، ایران

سید علیرضا حسینی کاخک

استاد گروه فیزیولوژی ورزش، دانشکده علوم ورزشی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

رامبد خواجه ای

استادیار گروه تربیت بدنی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نیشابور، نیشابور، ایران

فروه وکیلیان

دانشیار گروه قلب، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

هدف:تمرین راه رفتن به عقب در مقایسه با راه رفتن به جلو در ترکیب با تمرین مقاومتی و اثر تداخلی آنها کمتر مورد مطالعه قرار گرفته است. لذا هدف تحقیق حاضر مقایسه اثر سه برنامه تمرین مقاومتی، ترکیبی راه رفتن به جلو و راه رفتن به عقب بر عملکرد جسمانی و قلبی در مردان میان سال بود.روش بررسی:در یک طرح تحقیق نیمه تجربی، ۴۸ مرد میان سال (میانگین سنی ۴.۳ ± ۵۶.۵ سال، میانگین وزنی ۴.۹ ± ۷۹.۴ کیلوگرم و میانگین شاخص توده بدنی ۲.۹ ± ۲۷ کیلوگرم بر مجذور قد) به مطالعه دعوت و به طور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند: گروه ۱) تمرین مقاومتی (۸ نفر)، گروه ۲) تمرین مقاومتی هوازی راه رفتن/ دویدن رو به جلو (۱۰ نفر)، گروه ۳) تمرین مقاومتی- هوازی راه رفتن/ دویدن رو به عقب (۱۱ نفر) و گروه ۴) کنترل (۹ نفر). تمرینات به مدت هشت هفته و سه جلسه در هفته انجام شد. چهل و هشت ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، اکوکاردیوگرافی به منظور ارزیابی عملکرد قلبی ( ; LVEDD, Tricuspid Annular Plane Systolic Excursion; TAPSE, End Systolic Volume; ESV, Ejection Fraction; EF, Resting Heart Rtae; RHR) و آزمون قدرت عضلانی و ظرفیت هوازی صورت گرفت. داده ها توسط روش آماری آنالیزواریانس با اندازه گیری مکرر در سطح معنی داری p< ۰.۰۵ با استفاده از توسط نرم افزار SPSS نسخه ۲۱ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها:نتایج تحقیق حاکی از آن بود که علی رغم بهبود ظرفیت هوازی (در گروه یک، دو، سه و چهار به ترتیب: ۶.۱، ۸.۴، ۷.۵ و ۱.۳ درصد) و قدرت عضلانی (در گروه یک، دو، سه و چهار به ترتیب ۵.۵، ۲.۱، ۳.۸ و ۱.۱- کیلوگرم) (P< ۰.۰۵)، در هیچ یک از متغیرهای عملکرد قلبی تفاوتی بین و درون گروه ها وجود نداشت. به عبارتی تمرینات ورزشی تاثیر معنی داری بر متغیرهای عملکردی قلبی نداشت (P> ۰.۰۵). نتیجه گیری:در مردان میان سال سالم، هشت هفته تمرینات ترکیبی مقاومتی هوازی صرف نظر از نوع تمرین هوازی (راه رفتن رو به جلو یا راه رفتن رو به عقب) هر چند باعث بهبود عملکرد جسمانی می شود، اما اثری بر عملکرد قلبی ندارد. احتمالا مدت یا شدت تمرینات برای اثرگذاری بر این متغیرها کافی نبوده است که در تحقیقات آینده می تواند مد نظر قرار گیرد.

کلیدواژه ها

تمرینات ترکیبی, عملکرد قلبی, راه رفتن به عقب, مردان میان سال

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.