رابطه بین تسلط اجتماعی مخاطب و کاربرد راهبردهای درخواست توسط دانش آموزان نوجوان ایرانی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه زبان پژوهی، دوره: 15، شماره: 49
  • کد COI اختصاصی: JR_JLRZ-15-49_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 56
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباسعلی آهنگر

دانشگاه سیستان و بلوچستان

صدیقه زینلی دستوئی

دانشگاه سیستان و بلوچستان

سمیه محدث

دانشگاه سیستان و بلوچستان

چکیده

پژوهشگران بسیاری به بررسی کنش گفتاری درخواست در فرهنگ ها و جوامع مختلف پرداخته اند. همسو با اهداف این پژوهش ها، پژوهش حاضر درصدد استخراج و مقوله بندی راهبردهای درخواست بکاربرده شده توسط دانش آموزان نوجوان ایرانی براساس الگوی درک کنش گفتاری بین فرهنگی مطرح شده توسط بلوم-کولکا، هاوس و کاسپر (۱۹۸۹) با درنظر گرفتن رابطه ی بین تسلط اجتماعی مخاطب و نوع و تعداد راهبردهای درخواست است. داده ها از طریق پرسشنامه تکمیل گفتمان و ایفای نقش جمع آوری گردید که توسط ۱۰۰ دانش آموز نوجوان دبیرستانی بیرجندی (۵۰ دختر و ۵۰ پسر) تکمیل و اجرا شد. نتایج آزمون خی دو و نیز دو روش گرداروی داده ها نشان داد که تفاوت معناداری بین تسلط اجتماعی مخاطب و نوع و تعداد راهبردهای درخواست بکاربرده شده توسط این نوجوانان وجود دارد. علاوه براین، "آگاه کننده ها"، "آماده سازها" و "زمینه-سازها" بیشترین راهبردهای بکاررفته در داده های پژوهش، چه در پرسشنامه تکمیل گفتمان و چه در ایفای نقش بودند. همچنین، تسلط اجتماعی پایین تر گویشوران نسبت به مخاطب منجر به کاربرد راهبردهای پیچیده شد. بنابراین به نظر می رسد که نظام فرهنگ ایرانی با درنظر گرفتن ادب زبانی صورت سلسله مراتبی داشته باشد. بعلاوه، به لحاظ کاربرد راهبردهای درخواست توسط نوجوانان بیرجندی تفاوتی بین دو پیکره، یعنی داده های گردآوری شده از طریق پرسشنامه تکمیل گفتمان و ایفای نقش وجود نداشت

کلیدواژه ها

درخواست, تسلط اجتماعی, نوع راهبردهای درخواست, تعداد راهبردهای درخواست, دانش آموزان نوجوان ایرانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.