بررسی سبک فرزندپروری در مدیر مدرسه جلال آل احمد بر مبنای نظریه دایانا بامریند

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه نقد ادبی، دوره: 16، شماره: 63
  • کد COI اختصاصی: JR_LCQFN-16-63_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 246
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پریسا نصیری

Doctoral student of Persian language and literature, Allameh Tabatabai University, Tehran

فرزاد بالو

Associate Professor of Persian Language and Literature Department, Mazandaran University

هادی نورمحمدی

PhD in Persian language and literature, Allameh Tabatabai University, Tehran

چکیده

سبک فرزندپروری یکی از رویکردهای قابل توجه در رشته روانشناسی است که در آن به بررسی اهمیت نقش والدین و شیوه ارتباط آنان با فرزندان میپردازد. دایانا بامریند، در دهه ۱۹۶۰ سبک فرزندپروری را به چهار نوع اقتدارگرایانه، مستبدانه، آسان گیرانه و مسامحه انگارانه تقسیم کرده و در هرکدام به شیوهای متمایز به نحوه ارتباط والدین با فرزندان پرداخته است. جلال آل احمد یکی از نویسندگان تاثیرگذار در ادبیات داستانی معاصر است که در کتاب مدیر مدرسه با زبانی طنز و درعین حال گزنده، به توصیف و بررسی شیوه آموزش و تعلیم و تربیت کودکان و نقش والدین در بهبود مهارت اجتماعی آنان پرداخته است. در پژوهش حاضر با شیوه توصیفی-تحلیلی به بررسی سبک فرزندپروری در داستان مدیر مدرسه از آل احمد پرداختهایم. نتیجه پژوهش نشان میدهد که این داستان از میان چهار سبک ارائه شده بامریند، براساس سبک فرزندپروری مستبدانه قابل بررسی است و مولفههای موجود در آن ما را به نتایج سودمندی در زمینه ویژگیهای تربیتی و آموزشی در حوزه ادبیات داستانی ایران میرساند و همچنین میتواند بستری برای مطالعات میانرشتهای ازجمله روانشناسی و ادبیات کودک و نوجوان باشد.

کلیدواژه ها

Parenting style, Diana Baumrind, fiction, The School Principal, Al-e Ahmad, سبک فرزندپروری, دایانا بامریند, ادبیات داستانی, مدیر مدرسه, آل احمد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.