نقش سرمایه گذاری های دولت در ظرفیت سازی مناطق روستایی (نمونه موردی: روستاهای ناحیه آران و بیدگل)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای، دوره: 5، شماره: 17
  • کد COI اختصاصی: JR_JZPM-5-17_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 157
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی طالشی

دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

محمود جمعه پور

دانشیار برنامه ریزی اجتماعی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران

محمود گنجی پور

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

چکیده

توسعه مناطق روستایی، یکی از محورهای اصلی سیاست دولت است و به این منظور دولت برای دستیابی به توسعه روستایی از ابزارهای مختلف استفاده کرده و اقدامات متعددی را به مرحله اجرا در آورده است. سرمایه­گذاری­های عمرانی یکی از مهم­ترین ابزارها در این زمینه است. بخشی از پیامدهای سرمایه­گذاری عمرانی را می­توان در نظام اجتماعی شاهد بود که دارای محورهای متفاوتی مثل توانمند­سازی و ظرفیت­سازی است. هدف این تحقیق بررسی تاثیر سرمایه­گذاری­های دولت در ظرفیت­سازی روستاهای کشور است. روش تحقیق از نوع اسنادی و پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق را کلیه ۱۴۴۳۱ نفر ساکن در ۱۱ روستای ناحیه آران و بیدگل تشکیل می­دهند. حجم نمونه با استفاده از نمونه­گیری کوکران ۳۱۲ نفر تعیین گردید. در روش پیمایش، پس از گردآوری اطلاعات با پرسشنامه خود ساخته و پردازش اطلاعات با نرم­افزار SPSS، با توجه به سطح سنجش متغیرها از روش­های آماری توصیفی و استنباطی کندال b استفاده شده است. نتایج نشان می­دهد رابطه­ی میان میزان سرمایه­گذاری عمرانی و ظرفیت­سازی: ایجاد ظرفیت نگهداری از تاسیسات روستا (۰۵۸/۰sig= )، تغییر و بهبود در مدیریت روستا (۰۵۴/۰sig= )، پذیرش نقش در فعالیت­های عمرانی (۰۴۹/۰sig= ) و (۰۴۱/۰sig= ) و قدرت کنترل و تغییر ناشی از مداخله سازمان­های دولتی (۰۴۸/۰sig= ) در روستاهای ناحیه می­باشد. بنابراین دولت با سرمایه­گذاری­های عمرانی درتقویت و ارتقاء ظرفیت­سازی جوامع روستایی از کارآمدی ناچیزی برخوردار است و هنوز روستانشینان نیز نقش­آفرینی کمتری را در توسعه روستایی برای خود قایل هستند.

کلیدواژه ها

سرمایه گذاری, ظرفیت سازی, دولت, روستاهای آران و بیدگل, اثرات اجتماعی, آران و بیدگل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.