بررسی آزمایشگاهی اثر زبری جداره ی نهر مستطیلی بر فراسنج های هیدرولیکی جریان در قوس ۹۰ درجه با نسبت شعاع به عرض۲

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله مهندسی منابع آب، دوره: 7، شماره: 22
  • کد COI اختصاصی: JR_WEJMI-7-22_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 48
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یوسف قدو

فارغ التحصیل کارشناسی ارشد سازه های آبی دانشگاه شهید چمران اهواز

محمود شفاعی بجستان

استاد دانشگاه شهید چمران اهواز

عزیز سوزه پور

دانشجوی دکتری سازه های آبی دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

مطالعه ی حاضر به منظور بررسی اثر زبری جداره ی نهر مستطیلی بر فراسنجهای هیدرولیکی جریان در قوس ۹۰ درجه تند با نسبت شعاع انحنای خط مرکزی به عرض ۲ انجام شد. آزمایشها به ازای سه زبری جداره ی ۵/۰، ۲ و۵ میلی متر در عدد فرود ثابت ۱۷/۰ انجام گرفت. در هر آزمایش، و در طول قوس، مولفه های سه بعدی سرعت جریان با استفاده از سرعت سنج JFE ALEC در ۴۸۰ نقطه اندازه گیری شد. ترسیم بردارهای سرعت و الگوی جریان با استفاده از نرم افزارهای Surfer و Ttecplot انجام گرفت. نتایج نشان دادند که در لایه ی نزدیک سطح آب، خطوط جریان به سمت جداره ی بیرونی، و در لایه ی نزدیک کف، خطوط جریان به سوی جداره ی داخلی کشیده شده اند، که با افزایش زبری جداره، انحراف خطوط جریان افزایش یافته است. ناحیه ی پر سرعت در محدوده ی ۳۰ تا ۶۰ درجه بیشتر به سمت جداره ی داخلی، و در امتداد عمق توزیع شده است، که از موقعیت ۶۰ درجه به بعد به سمت جداره ی خارجی کشیده می شود. هسته ی اصلی جریان ثانویه نزدیک جداره ی داخلی دیده شد که به ازای هر سه زبری جداره در ناحیه ی ۶۰ درجه ی قوس شکل گرفت. افزایش زبری باعث به تاخیر افتادن استهلاک هسته ی جریان ثانویه در انتهای قوس گردیده است. افزایش زبری جداره باعث افزایش تنش برشی بستر در نواحی پر تنش شده است. همچنین، محدوده ی ۷۰ تا ۸۰ درجه ی قوس به عنوان ناحیه ی با بیشترین قدرت جریان ثانویه تعیین گردید. در یک مقطع عرضی، با افزایش زبری جداره ی نهر، قدرت جریان ثانویه کاهش یافته است.

کلیدواژه ها

قوس تند, زبری بدنه, سلول چرخش, تنش برشی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.