پهنه بندی عوامل موثر بر توزیع جغرافیایی مرگ و میر در استان خوزستان با استفاده از مدل ترکیبیFAHP- GIS

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای، دوره: 6، شماره: 22
  • کد COI اختصاصی: JR_JZPM-6-22_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 61
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود صفایی پور

دانشیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران

چکیده

یکی از مولفه­های مهم در برنامه­ریزی­های مربوط به سلامت هر جامعه، آمار و علل مرگ و میر در آن جامعه است. در این مطالعه به پهنه­بندی عوامل موثر بر توزیع جغرافیایی مرگ و میر در سطح ۲۴ شهرستان استان خوزستان، در سال ۱۳۹۱ با استفاده از مدل تحلیل سلسله­مراتبی و نرم­افزار کاربردی ArcGIS پرداخته شده است. در این روش برای مقایسه زوجی گزینه­ها از اعداد فازی و برای به دست آوردن وزن­ها و ارجحیت­ها از روش میانگین گیری هندسی استفاده می­گردد. پس از محاسبه وزن­ها با استفاده از اعداد فازی مثلثی، اوزان نهایی آماده به کارگیری در محیط GIS گردید.  بر اساس آمار سازمان ثبت احوال استان خوزستان در سال ۱۳۹۱ بیشترین عومل موثر در مرگ و میر ناشی از بیماری­های قبلی و عروقی (۶۶۸۷)، علائم و حالات بد تعریف شده و مبهم (۱۷۷۸) و حوادث غیر عمد (۱۶۶۷) است. در نتیجه در بیماری قلبی و عروقی با وزن ۰۶/۰ شهرستان اهواز با قرارگیری در طبقه­ی دارای رتبه­ی اول و شهرستان­های رامهرمز، بهبهان، بندر ماهشهر، دزفول و آبادان با قرارگیری در طبقه­ی (زیاد) رتبه­ی دوم را به خود اختصاص داده­اند. شهرستان­های ایذه، مسجد سلیمان، شوشتر، شوش، شادگان و خرمشهر در طبقه­ی (متوسط)، رتبه­ی سوم و در نهایت سایر شهرستان­ها دارای کم­ترین تراکم این بیماری می­باشند. بنابراین پراکندگی بیماری­ها در سطح شهرستان­های استان خوزستان به دلیل مرکزیت اداری و سیاسی و تراکم بالای جمعیت به صورت نامتعادل صورت گرفته است.

کلیدواژه ها

مرگ و میر, استان خوزستان, منطق فازی, تحلیل سلسله مراتبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.