فرآیند تبدیل سکونتگاه های روستایی به شهر و اثرات آن بر کیفیت زندگی شهروندان (مطالعه موردی: شهر بلبان آباد، شهرستان دهگلان)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای، دوره: 6، شماره: 22
  • کد COI اختصاصی: JR_JZPM-6-22_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 54
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین فراهانی

استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

افشین بهمنی

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

فرزانه جبالی

کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

چکیده

بهبود کیفیت زندگی یکی از مهم­ترین اهداف و سیاست­های عمومی در کشورهای مختلف است. در سال­های اخیر ارتقاء روستا به شهر به عنوان یکی از راهبردهای اصلی به منظور بهبود کیفیت زندگی در سکونتگاه­های روستایی ایران مورد توجه قرار گرفته و از این رهگذر بسیاری از نقاط روستایی تبدیل به شهر شده­اند، در واقع مهم ترین ملاک تفکیک روستا از شهر (جمعیت)، مد نظر قرار نگرفته و چه بسیار شهرهایی که جمعیت آن­ها کمتر از پنج هزار نفر است. هدف پژوهش حاضر، ارزیابی تاثیرات تبدیل روستا به شهر روی کیفیت زندگی ساکنان شهر بلبان آباد است، ماهیت آن کاربردی بوده و سوال مطرح شده این است که تبدیل روستا به شهر چه تاثیری بر کیفیت زندگی در ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی و کالبدی داشته است؟ روش تحقیق توصیفی- تحلیلی است و روش گردآوری اطلاعات به دو طریق اسنادی و میدانی (پیمایشی) از جمله (پرسشنامه، مصاحبه و مشاهده) بوده است، سوالات مطرح شده در پرسشنامه بر اساس شاخص­های مختلف ابعاد سه گانه کیفیت زندگی است که به روش طیف ۵ گزینه­ای لیکرت تنطیم گردیده است. جهت بررسی موضوع در فرآیند عملیات میدانی دو نوع پرسشنامه (خانوار و مسولین) تهیه گردیده است لذا به منظور تحلیل داده­ها از نرم­افزار Spss و روش­های آمار توصیفی (میانگین و میانه) و آزمون­های آمار استنباطی (T تست تک نمونه­ای و ضریب همبستگی اسپیرمن) استفاده شده است، جامعه آماری تحقیق شامل تعداد ۹۴۳ سرپرست خانوار شهر بلبان آباد است که بر اساس فرمول کوکران تعداد ۲۴۱ نفر به عنوان نمونه تحقیق انتخاب گردیده است. یافته­های حاصل از بررسی ابعاد سه گانه اقتصادی، اجتماعی و کالبدی- محیطی کیفیت زندگی، حد مطلوب (۳) را نشان می­دهد، مقدار sig  به دست آمده (۰.۰۰)، در آزمون T، با ضریب آلفای ۵%، نشان می­دهد که ارتقاء روستای بلبان­آباد به شهر، در بهبود کیفیت زندگی در ابعاد سه گانه تا حدودی موفق بوده است، همچنین نتایج ضریب همبستگی اسپیرمن، با ضریب اطمینان (۱%)، مبین وجود رابطه معنادار و مستقیم بین ابعاد مختلف کیفیت زندگی بوده و بیشترین میزان همبستگی نیز (۰.۵۴۹) مربوط به ابعاد اقتصادی و کالبدی است.

کلیدواژه ها

تبدیل روستا به شهر, کیفیت زندگی, شهر کوچک, بلبان آباد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.